Türkiye'deki İranlı göçmenlerin kimlik aidiyet ve uyum sorunları (1979 İran devrimi sonrası)
A study of pos-islamic revolution immigrants problems in Turkey
  1. Tez No: 208205
  2. Yazar: MEHDİ HAJİ AGHA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: immigration, identity, adaptation, theories of immigration, universal identity, assimilation, and soical identity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu arastırmanın amacı, 1979 ?ran ?slam Devrimi sonrası Türkiye'ye göç eden ?ran'lı göçmenlerin sosyal, ekonomik ve kültürel kimlik-aidiyet sorunlarını arastırmaktır. Bu arastırmada Azeri, Kürt ve Fars kökenli100 ?ran'lı göçmenle anket görüsmesi yapılmıstır (51'i erkek ve 49'u kadın). Örneklem, Türkiye'nin dört büyük kentinde (?stanbul, Ankara, ?zmir ve Antalya) yasayan ?ran'lılardan seçilmis olup derin görüsme tekniğine dayalı bir metod uygulanmıstır. Bu arastırmanın bazı sonuçlarına baktığımızda, ?ran'lıların %69'nun göç etmekten pisman olduklarını görülecektir. Çünkü bu göç, beklentileri ve idealleri gibi çıkmamıstır. %67'li bir oran kendilerini ?ran'a ait hissetmektedirler. %12'si ise kendilerini ?ran ve Türkiye'ye ait hissetmektedirler. Bu arastırmanın bazı önemli anahtar kavramları; Göç, Kimlik, Adaptasyon, Aidiyet, Göç Kuramları, Ulusal Kimlik, Alt Kimlik, Asimilasyon ve Sosyal kimlik gibi kavramlardan ibarettir
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the social, economic, and cultural problems of post-?slamic-Revolution ?ranian immigrants in four main cities of Turkey, namely Istanbul, Ankara, Izmir, and Antalya and also their national identity and belonging to their native land. In the study the following issues have been surveyed in detail: the immigrants? social, cultural, economical and family problems in their new settlements, their approaches and attitudes towards ?ran and the necessary preconditions for their returning to their home land, which must be safisfied by the ?ranian goverment To carry out the research, 100 ?ranian immigrants (51 males and 49 females from Azari, Kurdish and Persian ethnic backgrounds) in the above-mentioned cities were selected using classified random sampling. They were interviewed by the researcher himself using deep-interview approach. The results of the survey indicated that 69% regretted having immigrated to Turkey because their expectations and ideals had not been met. 67% had deep belonging to ?ran and only 12% had belonging to both their home land and their new settlements, Turkey.