The law of one price in Turkey
Türkiye'de tek fiyat kanunu
  1. Tez No: 208424
  2. Yazar: GÜLDEN BÜDÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY FİLİZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Fiyat Kanunu, Türkiye, Eşikli Otoregresiv Modeller, Panel Birim Kök Testleri, Law of One Price, Turkey, Threshold Autoregressive Models, Panel Unit Root Tests
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tezde Türkiye'de 25 ilde aylık 51 ayrı ürün ve hizmet fiyatları verisi kullanılarak tek fiyat kanununun geçerliliği incelenmektedir. Öncelikle, panel ekonometrik teknikler kullanılarak şehirlerarası göreli fiyat serilerinin durağanlığı test edildi ve birçok seride durağan olmama boş hipotezinin reddedildiği görüldü. Bu, Türkiye'de tek fiyat kanunun geçerli olduğunu göstermektedir. Göreli fiyatların durağan olması bizi fiyatların yakınsama hızını ölçmeye yöneltti ve Türkiye'de, ABD şehirleriyle karşılaştırıldığında yakınsamanın oldukça hızlı olduğu görüldü. Ticari ürünlerde yakınsama yarı ömrü 4 ay civarında iken hizmetlerde 6,6 ay olarak bulunmuştur. Ayrıca TAR modellerini AR(1) modeli ile uygunluk testi ile karşılaştırıp doğrusal olmayan BAND-TAR uygulamasının verileri AR(1) modelinden daha iyi açıkladığını gördük. Bu sonuçlar fiyatların ?sıfır? yerine ?bant?'a döndüğünü ve bantiçinde sürecin rassal yürüyüş veya durağan olmasına bakmaksızın, bant dışında kalan verinin durağan olması durumunda tek fiyat kanunun geçerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we use a panel dataset of 51 disaggragated good and service prices at montly frequency in 25 cities of Turkey to examine the working of the law of one price. First, we test whether intercity relative prices are stationary using panel econometric methods and find that a majority of the relative prices reject the null hypothesis of nonstationarity which indicate that the law of one price holds in Turkey. The evidence of stationarity of relative prices also lead us to estimate the speed of convergence. The results show that speed is highly fast compared to the findings for the US cities. Half-lives of convergence average around 4 months for tradable goods and 6.6 months for services. We also test the goodness of fit of TAR models versus AR(1) model and see that non-linear BAND-TAR specification characterize the data better than the linear AR(1) model. This result indicates that relative prices revert to the ?band? rather than to the ?zero? and the law of one price holds if data outside the band is stationary regardless of what process the data inside the band follow.