İbrahim Şânî Lârendevî'nin Gülşen-i Efkâr Mesnevîsi (Metin-Muhtevâ-Tahlîl)
The Gulshan-i Efkâr Masnawi of Ibrahim Shânî Lârendevî (Text-Content-Analysis)
  1. Tez No: 208524
  2. Yazar: MEVLÜDE ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mesnevî, Sânî Lârendevî, Divan Edebiyatı, Tasavvuf
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
brahim Sânî Lârendevî'nin Gülsen-i Efkâr Mesnevîsi (Metin-Muhtevâ- Tahlîl) adını verdigimiz bu çalısmada, Sânî'nin Gülsen-i Efkâr'ının metnini vererek manzûmeyi dînî ve tasavvufî edebiyat açısından tahlîl etmeye çalıstık. Çalısmamız giris bölümü dâhil üç bölümden olusmaktadır. Giris bölümünde, Gülsen-i Efkâr'ın daha iyi anlasılabilmesi için, XVI. yüzyılın ve kültürel hayatı ve brahim Sânî Lârendevî'nin hayatı, sahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca sâirin mahlası ve tam adı hakkındaki bilgiler tartısılarak isim ve mahlası netlestirilmeye gayret edilmistir. Birinci bölümde Sânî'nin Gülsen-i Efkâr'ının muhtevâsı sunularak önemi vurgulanmıstır. Daha sonra Gülsen-i Efkâr'da yer alan dînî ve tasavvufî kavramların tahlîli yapılmıstır. kinci bölümde ise Gülsen-i Efkâr nüshalarının tavsifi yapılmıs ve mesnevî metninin kurulusunda takip ettigimiz metod açıklanmıstır. Ayrıca bu bölüm, Gülsen-i Efkâr'ın metnini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, named ?the Gulshan-i Efkâr Masnawi of Ibrahim Shânî Lârendevî (Text-Content-Analysis)?, we have at first tried to present the text of Shânî?s masnawi and then analyzed it according to religious and mystical literature. The thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, to be more understandable, we have given informations about political and cultural life in the sixteenth century, Ibrahim Shânî Lârendevî?s life story, his personality and his studies. Moreover, his name and mahlas were clarified were studied by discussing knowledges about mahlas and whole name of poet. In the first chapter, significance of Shâni?s Gulshan-i Efkâr was emphasized by submitting the content of Gulshan-i Efkâr. Then, religious and mystical ideas in Gulshan-i Efkâr were analyzed. In the chapter two, the characterizations of various copied manuscripts of Gulshan-i Efkâr were examined and the method followed by us in constructing the text of the masnawi was explained. In addition, this chapter includes text of Gulshan-i Efkâr. Key World: 1) Gulshan-i Efkâr 2) Masnawi 3) Shânî Lârendevî 4) Otoman Poetry 5) Islamic Mysticism