Türk basınında egemenleşmenin istihdam politikalarına etkisi: doğan holding örneği
The influence of oligopolisation of turkish press on employment policies: doğan holding case
  1. Tez No: 208657
  2. Yazar: BARKIN KARSLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ZEYNEP YELDA KABAN KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Dogan Holding, egemenlesme, istihdam politikaları, oligopollesme, sendikal örgütlenme, tekellesme, Dogan Holding, employment policies, hegemony, labor unionization. media, monopolization, oligopolization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Basın, var olusu geregi herhangi bir ekonomik sektörün toplum üzerinde meydana getirebilecegi etkilere ek olarak, içerdigi kamuoyunu etkileme ve yönlendirme ögelerinden ötürü farklı bir konumdadır. Türk basını, küresel basın sektöründeki gelismelere kosut bir biçimde 1980'lerle birlikte giderek daha az oyuncu barındıran ve bu durumu ile egemenlesme ve tekellesme sürecinde oldugu belirli yönlerden savlanabilecek bir sektör görünümü arz etmektedir. Bu çalısmada dünya ve Türkiye basının evrimsel gelisimi irdelenmis, daha sonra egemenlesme kuramı ile bu kuramın kendisini dünya ve Türk basın sektöründe nasıl belirginlestirdigi ele alınmıstır. Basındaki istihdam politikalarına olan, dünyada ve Türkiye'de degisen siyasi ve serbest piyasacı yaklasımların emege iliskin evrimi ile bu evrimin 20. yüzyılın ikinci yarısında nasıl da özellikle emek tarafının kayıpları ile bezeli bir ön mücadele dönemine tanıklık ettigi de bu çalısmada irdelenmistir. Çalısmada Dogan Holding mercek altına alınarak, holdingin basın sektöründeki istihdam yaklasımı ve Dogan Holding bünyesindeki emekçilerin isverenle olan iliskileri ve hak arama mücadelelerine de bu çalısmada deginilmistir. Çalısmada Türk basınında egemenlesme sürecinin devam etmekte oldugu, söz konusu egemenlesme süreci yargının ve siyasi erkin güçlenen basın holdinglerine müdahale etmesini zorlastırmakta ve giderek olanaksız kılmakta oldugu bulgulanmıstır. Ayrıca söz konusu egemenlesme sürecinin, basın çalısanlarını is bulma ve yeni isverenlerle çalısma olanagından yoksun bırakmakta oldugu da çalısmanın bulguları arasındadır. Bu baglamda yasalar basın çalısanlarının degil, isverenin lehine yapılandırılmıstır. Bununla birlikte yargısal sürecin isleyisindeki yavaslıklar ve aksaklıkların da basın çalısanlarının isveren karsısında daha zor ve güçsüz konumda kalmasına yol açtıgı, bu durumun basın emekçilerinin 1980'lerin sonundan itibaren yogunlasan örgütsüzlük ve sendikasızlasma sürecine kosut olarak gerçeklesegeldigi bulgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The media is in a different position due to its factors of affecting and directing the public opinion, in addition to the effects that an economic sector may have on the society, due to its existence. The Turkish media, in parallel to the developments in the global media sector, represents a sector view that contains less and less number of players starting with the 1980s and, along with this situation, can be claimed to be in an oligopolization and monopolization process. This thesis studies the evolutionary development of the media in the world and in Turkey, and then examines the concept of oligopolization and how this concept has crystallized itself in the world and the Turkish media sector. The study examines the changing political and liberal market approaches, in the world and in Turkey, towards the employment policies in the media in relation to the evolution of the labor, and how this evolution witnessed a period of initial struggle ornamented with losses, especially on the laborer side, in the second half of the 20th century. The study focuses on the Dogan Holding, mentioning the employment approach of the holding in the media sector, and the relations of the workers to the employer and their struggle for their rights. It is observed that the oligopolization process in Turkish media is still in effect, making it more difficult, becoming virtually impossible, for the judgment and political power to intervene with the empowered media holdings. Moreover, it is among the findings of this study that this oligopolization divests the media workers of the possibility to find a job and work with other employers. In this context, the laws are in favor of the employers, and not the media employees. In addition to this, it is observed that the slow and problematic judgment process also positions the media workers weaker and impotent against the employer, and that this situation has grown in parallel to the unorganization and non-unionization process intensified with the late 1980s.