Yakın dönem itibariyle ekonomik dönüşüm dinamkileri ve yabancı yatırımcıların sermaye piyasasında etkinliğinin analizi
Near term economic transformation dynamics and analysis of foreign investors efficiency at capital market
- Tez No: 209282
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ŞAKRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Globalization, Foreign direct investment, Portfolio Investment, Equity movements
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Özellikle 1960 sonrası dünya ekonomisini giderek etkisi altına alan küreselleşme olgusu son dönemde teknolojideki gelişmeleri de arkasına alarak, dünya ekonomisindeki etkinliğini arttırmıştır. Küreselleşmenin getirdiği serbestleşme politikaları sayesinde yabancı sermaye hareketler (uzun ve kısa vadeli) dünya ekonomisinde önemli bir pay sahibi olmuştur Özellikle sermaye yetersizliği çeken gelişmekte olan ülkeler tasarruf yetersizlikleri, dış borçlarını nedeniyle yabancı sermayeye yönelmeleri, uluslararası sermaye hareketlerini ön plana çıkarmıştır. Bu sermayeyi ülkelerine çekebilmek için büyük sarf etmişlerdir. Bunun sebebi, uzun vadeli sermayenin; istihdam, teknoloji gibi ülkeye makro ekonomik fayda sağlarken, kısa vadeli yatırımlar ise, ülkeye daha ucuz finansman, dış kaynak olanağı sağlamasıdır Küreselleşme çerçevesinde dünya ekonomisinde büyük pay sahibi olan yabancı sermaye hareketleri ülkelerin tüm ekonomik dinamiklerine olduğu gibi borsalarına etki yapmaktadır. Yabancı sermaye hareketlerinin İMKB üzerine etkileri yapılan ekonometrik analizler ile incelenmiştir. İMKB nin TKV ve TKY `ye gösterdiği tepki ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Küreselleşme, Doğrudan Yabancı Yatırım, Portföy Yatırımları, Sermaye Hareketleri
Özet (Çeviri)
With using technological developments, globalization increased its presence in the world economy, especially after 1960. With the free policies that globalization provided, foreign equity movements became both in the short-run and long-run an important determinant. Because of lack of savings and foreign debt, developing countries need foreign capital, which made international equity movements more important. Emerging markets spent huge effort to attract foreign investors. One of the reason for that is foreign long term investments have macroeconomic benefits for the country like employment and technology whereas short term investments provides cheaper financing and foreign resources. Just like all economic dynamics, foreign equity has a great effect on the stock exchanges because it has a great share on the world economy. The effects of the foreign investments on ISE have been analyzed within econometric analysis. Responses of ISE on TKV and TKY are shown.