Türkiyede sendikalılaşma sürecinde öğretmen sendikaları ve siyasetle ilişkisi: Adapazarı örneği
  1. Tez No: 210402
  2. Yazar: İHSAN SABRİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Konfederasyon, Sivil Toplum Örgütü, Toplu Görüşme, Grev, Labor union, Confederation, Civil-Society Union, Mass Negotiation, Strike
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma ile Dünya'daki değişim süreci ile beraber sendikal hareketin Dünya ve Türkiye'deki gelişimi, sendikacılık düşüncesinin benimsenişi, sendika-sivil toplum ve sendika-siyaset ilişkilerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefe ulaşmak için Adapazarı'ndaki 3 eğitim sendikasında anket uygulanmıştır. Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen Üyesi Toplam 90 kişiye anket uygulanmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilip yorumlanması neticesinde, sendikaların siyasetle ilişkisini olduğu belirlenmiştir. Bu durumun sendikaların bir sivil toplum örgütü olma özelliğini yitirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Her geçen gün yeni bir eğitim sendikasının kurulmasının eğitimcilerin örgütlülük bilincinin zayıfladığı ve eğitimciler arasında siyasal bölünmüşlüğün arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan sendikalar, işçilerin dışında artık memurlar tarafından da benimsenmektedir. Sendikalar, üyelerinin sosyal, ekonomik, kültürel çıkarlarını korumakla uğraşmaktan daha çok siyasi eğilimler göstermektedirler. Bu durum sendikaları bir sivil toplum örgütü olmaktan uzaklaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Through his research, with the process of change over the world, the improvements in the acts of labor unions in Turkey and all over the world, adopting the idea of being labor union, the identification of the relations of labor union-civil society and labor union-politics are aimed. To attain this aim, polls have been carried out with three educational syndicates in Adapazarı. Ninety people, who are members of Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen and Eğitim Bir Sen, attained the poll. The outcomes of the polls after their having been assessed and interpreted have showed that syndicates have relations with the politics. This consequence shows that labor unions are no more civil-society unions. Day by day, a new educational labor unions is established and this supports the idea that the consciousness of the unity of the instructors is becoming weaker and the political partition among the instructors is increasing. Labor unions which came out as a result of the Industrial Revolution are any more adopted by officers besides the workers. Labor unions are now absorbed in politics instead of preserving the social, economical and cultural needs of their members. And this worsens the situation of syndicates whose most striking feature and biggest duty is to be a civil-society union.