İnternet ve internet kafelerin ilk ve orta öğretim öğrencilerine etkileri
The effects of internet and internet cafes on students of elementary and secondary (lise) school students
  1. Tez No: 210403
  2. Yazar: SACİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEŞİDE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sociology, Internet, Internet Cafe, Internet Communication, Student
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bilgi çagı olarak tanımlanan günümüzde internet, devrim olarak nitelendirilmektedir. Toplumsal hayatın tüm alanlarında etkilerini görmek mümkündür. nternet uygulamalarının yer almadıgı bir sektör düsünmek hemen hemen imkânsızdır. nternet sayesinde sınırlar ortadan kalkmakta ve bilginin özgürce paylasıldıgı yeni bir döneme dogru gidilmektedir. nternet toplum hayatının her alanına girmesi ile birlikte, bazı degisim yansımalarını beraberinde getirmistir. nternet kafeler de bunlardan biridir. Bu tezde stanbul'da yasayan ve internet kafeleri kullanan ilk ve orta ögretim ögrencilerinin, interneti ve internet kafeleri nasıl algıladıkları, ne amaçla kullandıkları ve bu mekânların onlar üzerindeki etkileri ortaya konmaya çalısılmıstır. Ögrencilerin, bilgi ve teknoloji okuryazarlıgını artırması ve bilgi çagına adaptasyonda gerekli donanıma sahip olmasını saglamada internet kafeler de önem tasıyan yerler olmaktadır. nternet kafelerin bu potansiyelini ortaya koymak bu tezin amaçlarındandır. Öncelikle çalısmada literatür taraması yapılmıs daha sonra, internet kafelerde dogal gözlem gerçeklestirilmis, son olarak da internet kafe kullanıcısı olan ögrencilerle yüz yüze anket uygunlanmıstır. Keywords : Sosyoloji, nternet, Bilisim, nternet Kafe, Ögrenci.
Özet (Çeviri)
In the day of information era internet has characterized as a reform. It is easy to see effects of internet in all fields of the social life. It is imposibble to think a sector which does not use the posibilities created by means of internet. Borders are demolished and it is taken steps into an era in which them information. t is a fact that internet has started to take place in every part of social life. This brings some changes in our lifes and internet cafes are one of those changes. The aim of this thesis is to point out how the primary and secondary school students living in stanbul to perceive both internet and internet cafes, how to use them and to see the effects of those places on them. Internet cafes have great importance on students access of information and knowledge of technology and provide them equipments that are required for adaptation to the information era. To point out the potential power of internet cafes is one of the aims of this thesis. First of all, the studies made have been searched thoroughly in this study. Secondly, that the observations have been realized in internet cafes. Finally, a questionaire has been done with students using internet cafes to access internet.