In muliere exhibeas virum': Women, power and authority in early twelfth-century anglo-norman chronicles
Kadın olarak içindeki erkeği ortaya çıkar': Erken on ikinci yüzyıl anglo-norman kroniklerinde kadın, güç ve otorite
  1. Tez No: 210884
  2. Yazar: FATMA ÖZDEN MERCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PAUL LATİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anglo-Norman Kadınları, kinci Yüzyıl Kronikleri, Kadın Gücü, mparatoriçe Matilda, Anglo-Norman Women, Twelfth-century Chronicles, Female Power, Empress Matilda
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez 1095 ve 1154 yılları arasında yazılmıs erken on ikinci yüzyıl Anglo- Norman kroniklerinin sundugu kanıtlar baglamında kadının güç ve otorite ile iliskisini analiz etmektedir. Kronik yazarlarının soylu kadınlara yaklasımını etkileyen temel faktörleri tartısmakta ve Anglo-Norman toplumundaki bazı degisimler çerçevesinde kadının kamu alanındaki gücü ve otoritesinin algılanısını incelemektedir. Bu analizler çerçevesinde de ;ngiliz tarihinde tahta çıkma hakkına layık görülen ilk kadın olan ;mparatoriçe Matilda'nın durumunu degerlendirmektedir. Bu çalısmanın bize sundugu sonuç; erken on ikinci yüzyılda yüksek statülü kadınların durumunun daha kötüye gittigini vurgulayan günümüz varsayımlarının aksine, erken on ikinci yüzyıl kronik yazarları kaynaklarında kadınların toplumdaki gücü ve otoritesiyle ilgili herhangi bir azalmadan bahsetmemistir. Kroniklerin ortaya koydugu kanıtlar göstermektedir ki kronik yazarları yüksek statülü kadınların Anglo-Norman politikası ve yönetiminde uyguladıkları güç ve otoriteyi takdir etmislerdir. Üstelik bu yazarlar toplumda aktif rol alan kadınları erkeklere özgü terimlerle överek cesaretlendirmislerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the relationship of women with power and authority within the context of the evidence provided by early twelfth-century Anglo-Norman chronicles between 1095 and 1154. It discusses the basic factors that affected the chroniclers? approaches to royal and noble women and examines the perception of female power and authority in Anglo-Norman society together with a close assessment of certain developments in society. In the framework of these, it also evaluates the case of Empress Matilda, the first woman to deserve the right to gain the throne in English history. This study presents us with the conclusion that, contrary to the contemporary assumptions that emphasize a change for the worse for the position of high-ranking women, the chroniclers of early twelfth-century did not mention about such a weakening or decrease in female power and authority. The evidence offered by the chronicle sources reveals that the chroniclers recognized the power and authority exercised by the high-ranking women in politics and government of Anglo-Norman realm. They also encouraged those women who took active roles in society by praising them in masculine terms.