Aktif katılımlı materyal geliştirme sürecinin biyoloji öğretmen adaylarının bilgi eksiklikleri ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisi
Effect of the active participated material development process on rectifying biology student teachers' knowledge deficiencies and misconceptions
  1. Tez No: 212034
  2. Yazar: LALE CERRAH ÖZSEVGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Katılımlı Materyal Geliştirme, Kavram Yanılgısı, Öğretmen Eğitimi, Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, Biyoloji Eğitimi, Active Participated Material Development, Misconception, Teacher Education, Controller and Regulatory Systems, Biology Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Öğrenciler için birincil bilgi kaynağının öğretmenler olduğu göz önüne alındığında, gerek öğrencilerde anlamlı öğrenmenin oluşabilmesi gerekse kavramların doğru olarak yapılandırılabilmeleri için öğretmenlerin öğretecekleri biyoloji konularında yeterli ve bilimsel gerçeklerle tutarlı alan bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Bu durum da öğrencilerin anlamakta zorluk çektikleri ve kavram yanılgıları taşıdıkları konularda, iş başındaki öğretmenler ile hizmet öncesindeki öğretmen adaylarının alan bilgilerinin araştırılmasını ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının Denetleyici ve Düzenleyici sistemler Ünitesindeki kavram yanılgıları ve bilgi eksiklikleri tespit edilmiştir. Bu yanılgıları gidermeye yönelik aktif katılımlı rehber materyaller geliştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, KTÜ Fatih Eğitim Fakültesinde eğitim gören 32 Biyoloji öğretmen adayı oluşturmaktadır. Özel Durum Yönteminin kullanıldığı çalışma 2004?2005 ve 2005?2006 eğitim-öğretim yıllarında yürütülmüştür. Çalışma verilerini toplamak amacıyla, Denetleyici ve Düzenleyici Sistem Testi (DDST), Öğretmen Adayı Anketi, gözlem ve mülakat metotları kullanılmıştır. DDS Testi ön, son ve geciktirilmiş test olarak üç kez uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen bulgular, materyal geliştirme sürecinin öğretmen adaylarının bilgi eksiklikleri ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisinin yorumlanması amacıyla kullanılmıştır. DDS testinin uygulamalarından elde edilen bulgular, aktif katılımlı materyal geliştirme sürecinin öğretmen adaylarının, bilgi eksikliklerinin ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, anket ve mülakat bulguları adayların pedagojik alan bilgilerinin geliştiğini ortaya koymuştur. Adaylar tarafından geliştirilen materyaller, liselerde yapılan öğretmenlik uygulaması sırasında gerçek ortamlarda lise öğrencileriyle başarılı bir şekilde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Teachers are the first sources for learning. They should have sufficient and scientifically accepted subject knowledge for the construction of meaningful learning. So that it is necessary to examine teachers? and the student teachers? subject knowledge on the students? problematic concepts. In this study, biology student teachers? misconceptions and knowledge deficiencies about Controller and Regulatory Systems Unit were determined. Guide materials were developed to overcome these misconceptions and deficiency by the student teachers. Thirty two biology student teachers who were students in KTU Education Faculty participated in this study. Case study was used and the study was carried out during the 2004-2005 and 2005-2006 academic year. For the collection of the data; DDS Test, Student Teacher Questionnaire, observation and interview techniques were used. DDS Test applied three times as pre, post and delayed test. All the data collected were used to asses the effectiveness of the material development process on rectifying student teachers? misconceptions and knowledge deficiency. Findings of the DDS Test revealed that active participated material development was effective to overcome the misconceptions and the knowledge deficiencies of student teachers. In addition to this, findings of the questionnaire and interviews showed that the process was effective for the development of pedagogic content knowledge of the sample. Also developed materials were used successfully in real school contexts for teaching of the unit.