Trabzon yöresinde yetişen ve halk hekimliğinde kullanılan doğal odunsu taksonların peyzaj mimarlığında değerlendirilmesi
It should be reworded of woody taxa in landscape architecture which grow in Trabzon and used in traditional medical treatment
  1. Tez No: 212075
  2. Yazar: SEZAİ CİVELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Peyzaj Mimarlığı, Botany, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal odunsu taksonlar, peyzaj mimarlığı, halk hekimliği, Trabzon kenti, Native woody taxa, landscape architecture, folk medicine, Trabzon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ülkemiz floristik zenginlik açısından dünyanın en zengin merkezlerinden biridir. Ara?tırma alanı, bitki coğrafyası bakımından Euro?Siberian (Avrupa?Sibirya) flora alanının Colchis (Kol?ik) kısmında yer alıp Davis'in grid kareleme sistemine göre A7?A8 karelerinde kalır. Bu ara?tırmada, çalı?ma alanında bulunan doğal odunsu taksonlar belirlenerek, bunların peyzaj mimarlığı ve halk hekimliğindeki önemleri ortaya koyulmu?tur. Ayrıca bu bitkilerin insan sağlığı ve çevre düzenlemesi için önemi ara?tırılarak, bu konuyla ilgili yapılmı? çalı?malara yer verilmi?tir. Son yıllarda, bitkilerin insanların psikolojik ve fiziksel sağlığı için önemi artmı?tır. ?ifalı bitkiler ile tedavinin insan sağlığına olan pozitif etkilerinden dolayı psikolojik hastalıkların tedavisinde alternatif bir yöntem olabileceği kabul edilmi?tir. Ara?tırmada 15 sorudan olu?an bir anketle yürütülmü? olup, anket bahçeli konutlarda ya?ayan bireylere uygulanmı?tır. Anket, SPSS bilgisayar programıyla analiz edilmi?, frekans, chi-kare ve crosstable analiz yöntemleri, istatiksel sonuçlar elde etmek için kullanılmı?tır. Bu çalı?manın amaçları; Trabzon'da yeti?en ?ifalı bitkileri halka açık bahçeler ?eklinde değerlendirmek ayrıca bahçelerde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, ?ifalı bitkilerin kısımlarını belirlemektir. Bu ara?tırmanın bulgularına göre; peyzaj mimarlığının ana metaryeli olan bitkileri bu özelliklere uygun olacak ?ekilde değerlendirilmesi konusunda yetkililere, planlayıcılara, uygulayıcılara ve kullanıcılara önerilerde bulunulmu?tur.
Özet (Çeviri)
From point of floristic view, Turkey is one of the richest centers in the world. According to plant geography the study area is in the Colchis sector of Euro-Siberian region and it refers to A7-A8 squares in Davis?s grid system. In this study, the natural woody taxa were reviewed from literature and the importance of these taxa in landscape architecture, traditional medical treatment, and modern medicine science were listed. Also the information about the importance of these plants for human health and environmental planning and further studies about this subject were provided. In recent years, the importance of plants for human?s physical and psychological health increased and because of their positive effects on human health healing plants became an alternative treatment method in human psychological health problems. In this research, a questionnaire consisting of 15 questions was conducted. All of the respondents live in a house with private garden. The data gathered from the questionnaire were analyzed by SPSS computer program and frequency, chi-square and crosstable analyzes were used to provide statistical results. This study aims to evaluate if there is a growing public concern about medical plants in Trabzon. Furthermore which parts of the medical plants that people grow in their gardens, used for what kind of illnesses are also determined. According to findings of this study it was proposed that in order to increase the knowledge of public about healing plants authorized institutions in local government may built medical plants garden. In this garden medical plants can be investigated, produced, displayed and by showing how to benefit from healing properties of plants the public may realize the resources of nature. By this way the healing plants can be protected and the importance of nature in our living environments can be easily understood.