Çift katmanlı uzay kafes sistemlerin statik ve dinamik analizi
Static and dynamic analysis of double layered space trusses
- Tez No: 212144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzay Kafes, Mero, Küre Eleman, Konik Eleman, Tek Katman, Çift Katman, Space Trusses, Mero, Sphere Member, Conical Member, Single Layer, Double Layer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada; çift katmanlı uzay kafes sitemlerin statik ve dinamik analizi ve dizaynı amaçlanmıştır. Bu amaçla, uzay kafes sistemlerin statiği, konstrüksiyonu ve teorik özellikleri konusunda detaylı bir araştırma yapılmıştır. Uzay kafes sistem teknik şartnamesi esas alınarak, sistemi oluşturan bileşenler, elemanlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Yapı analizinde kullanılmakta olan SAP2000 ve FRAMECAD gibi gelişmiş paket programlar incelenmiş, uzay kafes sistemlerde uygulanabilirliği gözden geçirilmiştir. Farklı geometrik özelliklerdeki tek ve çift katmanlı uzay kafes sistemlerin SAP2000 ile çözümü yapılmıştır. Seçilen tek ve çift katmanlı uzay kafes sistemler geometrik bakımdan büyük ve modüler yapılardır. Uzay kafes sistem teknik şartnamesine bağlı kalınması nedeniyle uygun çözümler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the static and dynamic analysis and design of double layered space trusses was aimed. For this aim, an extensive investigation was made about the statical, constructive and theoretical properties of space trusses. The elements of the system were explained with details according to the Technical Code of Space Trusses. Structural analysis and design programs SAP2000 and FRAMECAD were studied for the analysis of space trusses. The analysis and solution of one and double layered space trusses of different geometric properties were performed with SAP2000. The examples of single and double layered space trusses are geometrically huge and modular structures. Suitable solutions were found by using the Technical Code of Space Trusses.