Türkiye'de harita bütünleme çalışmaları, coğrafi bilgi sistemlerinde veri bütünlemesi ve güncellemesi, öneri bir bütünleme modeli
Map integration studies in Turkey, data integration and updating in geographical information systems, an integration model proposal
- Tez No: 212348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Topografik Harita Bütünlemesi, Cografi Bilgi Sistemi, Veri Kalitesi, Dünyada ve Türkiye'deki CBS Çalısmaları, Kamu Kurum Verileri, Kurumların Karayolları Verilerinin Test Edilmesi, Kurum Karayolu Verilerinin Bütünleme Çalısmalarında Otomatik Olarak Kullanılması, Topographic Map Integration, Geographic Information System, Data Quality, GIS Activities in Turkey and World, Public Institution Data, Testing of Institutions' Highway Data, Otomatic Usage of Institution Highway Data in Integration Activities
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde Cografi Bilgi Sistemleri (CBS)'nde gelinen nokta 1/25.000 ölçekli temel topografik harita üretimine yeni bir bakıs açısı getirmistir. Harita üretiminin temelini olusturan veri toplamada önemli bir paya sahip olan arazide bütünleme çalısmaları; yogun emek ve maliyet gerektiren çalısmalardır. Bu çalısmalardan elde edilen verilerin birçogu kamu kurum ve kurulusları tarafından da üretilmektedir. Bu çalısmada; 1/25.000 ölçekli topografik harita bütünlemelerinin kamu kurumlarından temin edilecek sayısal verilerle otomatik olarak yapılması amaçlanmıstır. Bu nedenle; topografik harita yapım asamaları, harita yapımında bütünleme çalısmaları ve mevcut bütünleme çalısmalarının maliyetleri arastırılmıs daha sonra CBS kavramı ve CBS'de veri kalitesi kavramları üzerinde durulmustur. ii Ülkemizde ve yurt dısında yapılan CBS çalısmaları detaylı bir sekilde incelendikten sonra, kamu kurumlarımızdaki veriler arastırılmıs ve bu verilerin sistem içerisine alınması veri toplama, sınıflandırma ve güncelleme konuları arastırılmıstır. Yapılan uygulama ile kamu kurumlarındaki verilerin dogrulukları arastırılmıs ve yapılan kontrol programları ile verilerin sistem içerisine alınması gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the level of Geographic Information Systems give rise to a new perspective for 1/25.000 basic topographic map production. Land integration activities which requires great effort and cost, form the bases of map production. Data obtained by these activities are also produced by public institutions. The aim of this study is to otomatically make the 1/25.000 scaled topographic map integration according to the digital data obtained by public institutions. So this study considers; the stages of topographic map production, integration studies in map production, cost of exsisting integration activities and also the concept of GIS and quality of GIS data. After investigating the GIS activities in detail both nationally and internationally, data in public institutions, entegration of these data to system, iv data collection, classification and updating issues are questioned. The accuracy of the public institutions? data is investigated by this application and entegration of these data to system is implemented by control programs.