Rasyonel dörtyüzlülerin alan ve hacimlerinin bazı özellikleri üzerine bir araştırma
A research on some properties of face area and volume of rational tetrahedra
- Tez No: 212351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Rasyonel Dörtyüzlü, Heron Dörtyüzlü, Parametrik Gösterim, Rasyonel Yüzey Alanı, Rasyonel Hacim, Mükemmel Piramit, Rational Tetrahedra, Heron Tetrahedra, Parametric Configuration, Rational Face Area, Rational Volume, Perfect Pyramid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada; ilk olarak, Heron Dörtyüzlü tanıtılarak, bu tür dörtyüzlülerin kenar uzunluklarının, yüzey alanlarının ve hacminin bazı cebirsel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu özelliklerin birbirleriyle bağlantısı modüler aritmetik yöntemiyle ortaya konmuştur. Sonra, genel olarak dörtyüzlüyü konu edinen araştırmacıların başvurduğu parametrik gösterimlere değinilmiş ve bu gösterimlerin Heron Dörtyüzlü bulundurup bulundurmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak, Mükemmel Piramit tanımı yapılarak, Heron Dörtyüzlü ile ilişkisi belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; firstly, ?Heron Tetrahedra? is described and some information about algebraic properties of edges, face areas and volume of Heron Tetrahedra are presented. The relationships between these properties are introduced by using modüler arithmetic methods. In addition, the parametric configurations which researchers who examine tetrahedra used are discussed. Then, it is tried to find if these parametric configurations contain Heron tetrahedra or not. Lastly, ?Perfect Pyramid? is defined and its connection with Heron tetrahedra is determined.