Yumuşak killi zeminlerin kireç kolonlarıyla mukavemet özelliklerinin iyileştirilmesi
The improvement of the strength characteristics of the soft clayey soils using lime columns
  1. Tez No: 212405
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI ERKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumusak kil, kireç kolonu, jips, kireç stabilizasyonu, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Soft Clay, lime column, gypsum, lime stabilization, Konya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalısma kapsamında Konya ili sanayisinin yer aldıgı Organize Sanayi Bölgesinde, bölge zeminlerinin önemli bir kısmını olusturan jips içerikli yumusak killi zeminin geoteknik özelliklerinin arastırılması ve bölgedeki jips içerikli yumusak killi zeminlerin kireç kolonları teknigi kullanılarak mukavemet ve sıkısma özelliklerinin iyilestirilmesi hedeflenmistir. Bu tür jips içerikli yumusak killi zeminlerde kireç kolonu uygulamasındaki temel amaç zemin içerisine açılan deliklere sönmüs veya sönmemis kireç katılarak, kolonun çevresinden kirecin zamanla difüzyon ile etrafındaki zemini iyilestirmesidir. Kirecin zamanla difüzyon etkisi ile etrafındaki zemine yayılmasıyla kil-kireç reaksiyonu sonucunda, zeminin mukavemet özelliklerinde iyilestirilme hedeflenmistir. Bu amaçla laboratuar çalısmaları için araziden 3m derinlikten 30x30x30cm boyutlarında 10 adet küp seklindeki kalıplar içerisinde örselenmemis örnekler alınmıstır. Alınan örneklerin dogal su muhtevaları, jips içerikleri, atterberg limitleri ve dogal haldeki sıkısma ve mukavemet özellikleri belirlenmistir. Bu islemleri takiben her numuneye hazırlanan deney programına göre 20mm ve 38mm çaplarında farklı geometrik dizilimlerde 200 mm derinliginde delikler açılmıstır. Açılan deliklere sönmemis kireç sıkıstırılarak yerlestirilmis, 7, 14, 28, 56, 112 günlük süreler boyunca küre tabi tutulmustur. Bu süre zarfı içerisinde kirecin etrafındaki zemine difüzyonunu hızlandırmak için kireç kolonunun ortasından bir delik açılarak kireç kolonları bu delikten sulanmıstır. Kür süreleri sonunda her bir küp kalıptan kireç kolonundan belirli mesafelerden örselenmemis örnekler alınarak bu örneklerin sıkısma ve mukavemet parametreleri incelenmistir. Kireç kolonları iv vasıtasıyla difüzyona maruz numunelerin dogal haldeki numunelere göre mukavemet parametrelerinde artıs, sıkısma parametrelerinde ise azalmalar oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The object of this study was to investigate the geotechnical characteristics of the soft clayey soils including gypsum which forms the considerable part of the soils at the Organized Industrial Region of Konya City and to improve the strength and compressibility characteristics of the same region?s soft clayey soils including gypsum. The basic purpose in using the limestone column application on the soft clayey soils including gypsum was to improve the surrounding soil with time by diffusion after adding slaked or unslaked lime into the holes opened inside the soils. The aim was to obtain the improvement in the strength characteristics of the soil as a result of clay-lime reaction occurred due to the spreading of lime with diffusion effect as time passes. Ten undisturbed samples in cubic molds of 30´30´30 cm dimensions were taken from 3 m depth of the site for laboratory studies. The water contents, gypsum contents, Atterberg limits, compression and strength characteristics of the samples were determined. Then, according to the test program, each specimen was drilled up to 200 mm depth with 20 mm and 38 mm diameters and various geometrical permutations (Photo 1-2). Unslaked lime was placed inside the holes with pressure and cured during the 7, 14, 28, 56 and 112 day periods. The lime columns were drilled from their centers and watered in order to accelerate the diffusion of lime to its surrounding soil. At the end of the curing periods, undisturbed samples were taken from each specimen at definite distances to the lime columns, and their compression and strength parameters were examined. Consequently, the iv strength parameters of the treated specimens increased with respect to the untreated samples, while the compressibility parameters decreased.