GPS ve Nivelman ölçüleri yardımıyla çekül sapması bileşenlerinin hesaplanması üzerine bir çalışma
Assessment of deflection of the vertical components from GPS and levelling measurement
  1. Tez No: 212406
  2. Yazar: MUSTAFA AKKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Çekül Sapması, Çekül Sapması Bilesenleri, Jeoit Yüksekligi, Deflection of the Vertical, Deflection of the Vertical Components, Geoid Height
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çekül sapması, yersel aglara iliskin jeodezik ölçülerin (yatay ve düsey dogrultu gözlemleri ve uzunluk ölçüleri vb.) elipsoit üzerine indirgenmesinde ve jeoit modellemelerinde kullanılmaktadır. Genellikle, astro-jeodezik ve gravimetrik yöntemlerle elde edilmektedir. Bu yöntemler oldukça zor ve zaman alıcı yöntemlerdir. Uydu konum Belirleme Teknigi (GPS)'nin jeodezide yaygın olarak kullanımı ile noktalara ait elipsoital koordinatlar kolaylıkla elde edilebilir hale gelmistir. Noktalara ait ortometrik yükseklikler de geometrik nivelman teknigi ile belirlendigi durumlarda, GPS/nivelman ile, jeoit yükseklik farkları ve çekül sapması bilesenlerinin hesabı diger yöntemlere göre daha hızlı ve daha kolay hesaplanabilir hale gelmistir. Bu çalısmada, çekül sapması ve bilesenleri, çekül sapması türleri ve hesaplama yöntemleri ile jeoit belirleme yöntemleri ayrıntılı olarak anlatıldıktan sonra GPS ve nivelman ölçüleri ve onlardan elde edilen jeoit yükseklik farklarından çekül sapması hesaplanmasına iliskin yöntem tanıtılmıs ve konunun uygulaması bir test agında gerçeklestirilmistir. Seçilen bir hat üzerinde çekül sapması bilesenleri ve jeoit yüksekliklerinin degisimi incelenmistir. Ayrıca aynı hatta ait EGM96 ve CG03C jeoit modelleri yardımı ile çekül sapması bilesenleri ve jeoit yükseklikleri hesaplanmıstır. GPS/Nivelman, EGM96 ve CG03C modellerinden elde edilen degerler karsılastırılmıstır. Sonuç olarak GPS ve nivelman verileri yardımıyla jeoit yüksekliklerinin ve çekül sapması bilesenlerinin degisimi arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Deflection of the vertical is used in the geoid modeling and in the reducing to the reference surface of geodetic measures (vertical and horizantal observations and length dimensions) related to geoid network. It is generally derived from astro-geodetical and gravimetrical techniques. This techniques are very difficult and time-consuming. Ellipsoidal coordinaties belonging to the control points are easily obtained by using the Global Position System (GPS) in geodesy. It is obsorved that in condition of orthometric heights belonging to the points are calculated by geometrical leveling technique the calculation of Deflection of the vertical components and variations of GPS/leveling, and geoid heights turned easier and faster. In this study, after deflection of the vertical, its components, the sort of deflection of the vertical and its calculation techniques are told by geoid determining techniques, there given an information on GPS and leveling measure and the technique related to deflection of the vertical found by geoid height variation of those, finally the practice of the subject was realized in a test network . Deflection of the vertical components and the variation of geoid heights were examined in a determined network. Moreover deflection of the vertical components and geoid heights were calculated by the help of EGM96 and CG03C geoid models belonging to the same network. The obtained data of GPS/Leveling, EGM96 and CG03C models were compared. In summary, jeoid heights and were variation of deflection of the vertical components were examined by the data of GPS/leveling.