Bulanık mantık metodolojisi ile taşınmaz değerleme modelinin geliştirilmesi ve uygulaması: Konya örneği
The development and application of a real-estate valuation model with fuzzy logic methodology: Konya case study
- Tez No: 212452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ekonomi, Jeodezi ve Fotogrametri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Economics, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Değerlendirme, Bulanık mantık, Taşınmaz Kriterleri, Mamdani, Sugeno, Real-estate valuation, Fuzzy Logic, Real-estate Criteria, Mamdani, Sugeno
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Gelişmiş ülke ekonomileri irdelendiğinde, taşınmaz değerlerinin belirlenmesi ve belirlenen değerlerin taşınmazlarla ilgili tüm işlemlere konu olması gelişmişlik göstergelerinden biridir. Ülkemizde taşınmaz değerinin belirlenmesinde kesin modellerden söz etmek olası değildir. Değerin belirlenmesinde, kullanılan yöntemlerin uygulanabilirliklerinin sıkıntılarını ve eksikliklerini giderebilecek yeni bir yaklaşım arayışı geçmişten günümüze devam etmektedir. Bu çalışma, bilgisayar teknolojilerinden faydalanarak bulanık mantık metodolojisinin taşınmaz değer tespiti için kullanılabilirliğini irdelemek üzerine oluşturulmuştur. Taşınmaz değerini belirleme problemini çözmek için değeri etkileyen sayısal ve sayısal olmayan kriterlerin bir arada işlenmesine olanak sağlayacak model geliştirme bu çalışmanın amacını oluşturmaktır. Oluşturulan modelin geniş alanlarda ii kullanımının yanı sıra, alternatif kriterlerle de değerleme olanağı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, değere etki eden faktörlerin tespiti için birinci etap anket çalışması yapılmıştır. İkinci etap anket çalışması ile Konya bölgesinde yapılaşmanın az olduğu ve yapılaşmanın çok olduğu iki farklı bölgede taşınmazlara ait veri setleri oluşturulmuştur. Çalışmada bulanık mantık metodolojisinde, Mamdani sistemine göre bulanık yapı oluşturularak yapılaşmamış ve yapılaşmış bölgelerde değişik kriterler ile alternatif senaryolar üretilmiştir. Üretilen senaryolar içerisinden en uygun yapı (model) seçilmiştir. Bu seçilen yapı, Sugeno sisteminde veri setleri kullanılarak oluşturulan yapı ile karşılaştırılmıştır. Her iki bölgede ve her iki yapıya göre elde edilen test sonuçları ile ortalama olarak yapılaşmamış alanda %83, yapılaşmış alanda ise %87 yaklaşma oranları elde edilmiştir. Çalışma sonunda Bulanık mantık metodolojisinin taşınmaz değer tespitinde kullanılabilir bir yöntem olduğu ve Mamdani bulanık sistem yapısının model oluşturmak için en uygun araç olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The determination of the real-estate values and the utilization of these valuations in all real-estate processes stand out as the sign of being developed when the economies of the developed countries are examined. It is impossible for our country to mention about certain models for the valuation of the real-estates. The research of a new approach which can overcome the problems and the deficiencies during the application of the methods used for the valuation of the real-estates continues from past to present. This study was formed among this research to investigate the usability of fuzzy logic methodology aided with computer technology in determining the valuation of the real-estates. ii The objective of this study is to develop a model that can make an all-together evaluation of the numerical and non-numerical criterions affecting the values of the real-estates. It is expected that the built model will have a comprehensive use and provide a real-estate valuation also by using alternative criterions. In the study, a first stage poll was applied for the determination of the factors affecting the values of the real-estates. The data sets for the real-estates of two different regions in Konya City which have more and less buildings were formed by the second stage poll. Then, building a fuzzy structure according to the Mamdani system in the fuzzy logic methodology, there were produced alternative scenarios with different criterions in the non-constructed and constructed regions. The most appropriate structure (model) was selected among the produced scenarios. This selected structure was compared with the structure formed by using the data sets of the Sugeno system. The average approximation ratios of 83% in the non-constructed region and 87% in the constructed region were obtained with the test results determined in each region by using both of the structures. At the end of the study, it was found that the fuzzy logic methodology is a practicable method for the valuation of the real-estates, and the Mamdani fuzzy system structure is the best tool for the formation of the model.