Titanyum dioksit süspansiyon ve ince filmleri ile bakteriyel giderim
Bacterial removal with titanium dioxide thin films and suspension
- Tez No: 212471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: fotokatalitik, bakteriyel giderim, dezenfeksiyon, photocatalytic, bacterial removal, disinfection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada Escherichia coli (E-coli, ATCC saf kültürü), Shigella dysenteria (klinik izolat) ve Salmonella enteritidis (klinik izolat) saf kültürlerinden hazırlanan su örneklerinin değişik katalizör sistemleri kullanılarak fotokatalitik dezenfeksiyonu araştırıldı. Tez çalışması ana hatlarıyla iki ana başlık altında toplanabilir. Birincisi, sulu ortamda TiO2 ve gümüş yüklenmiş titanyum dioksit (Ag-TiO2) süspansiyonları ile, E-coli, Shigella dysenteria ve Salmonella enteritidis (klinik izolatlar) giderimi. İkincisi ise cam üzerine kaplanmış TiO2, Fe yüklemesi ile modifiye edilmiş TiO2 ince filmi ve yeni üretilen bazı ince filmler (ZnO, ZnS, CdS) ile E-coli giderimi. E-coli'nin UV, TiO2/UV ve Ag-TiO2/UV ile zamana bağlı inaktivasyon yüzdeleri göz önüne alındığında TiO2/UV sisteminde 10 dakikalık ışınlama ile mevcut bakterilerin %71,5'i giderilirken 25 dakikalık ışınlama sürecinde %100 giderim sağlanmıştır. Ag-TiO2/UV sisteminde ise %1 (w/w) oranında gümüş yüklemesi yapılmış katalizörün mikroorganizma içeren su örneğine ilave edilir edilmez ışınlama yapılmaksızın %53,7'lik giderim sağlanmaktadır. Işınlama yapıldığında 5 dakikalık ışınlama sonrasında tüm mikroorganizmaların geri dönüşümsüz olarak öldürüldüğü gözlenmiştir. Aynı katalizör sistemleri Salmonella enteritidis ve Shigella dysenteria klinik izolatları ile tekrarlanmıştır. Ancak TiO2/UV sisteminde beklenen oranda etkinlik gözlenmemiştir çünkü çalışılan mikroorganizmalar daha dirençli olan klinik izolatlardı. Katalizör kullanılmasına rağmen giderimin büyük oranda UV ışınları tarafından gerçekleştiği söylenebilir. Ag-TiO2/UV sistemi ise çok etkin görünmektedir zira katalizör mikroorganizma içeren su örneğine ilave edilir edilmez ışınlama yapılmaksızın %45'lik giderim sağlanmaktadır. Diğer taraftan üretilen ince film kaplı malzemelerden TiO2 ve demir yüklemiş TiO2 ince filmleri ile çok düşük giderim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, photocatalytic disinfection of water samples contaminated with Escherichia coli (E-coli, ATCC25922), Shigella dysenteria (clinical isolate) and Salmonella enteritidis (clinical isolate) strains were investigated by employing different catalyst systems.This thesis can mainly be divided into two parts. Firstly, the photocatalytic disinfection of E-coli, Shigella dysenteria ve Salmonella enteritidis in aqueous suspension of TiO2 and silver loaded titanium dioxide (Ag-TiO2) and secondly, disinfection of Ecoli using glass coated with TiO2 thin film, Fe loaded TiO2 thin film and other newly prepared thin films, suxh as ZnO, ZnS, CdS. When time-related inactivation percentages of E-coli wee considered, 71.5% of bacterial cells have been destroyed just after 10 minutes illumination period whilst 100% disinfection was achieved after 25 minutes illumination in TiO2/UV system. In Ag-TiO2/UV system, 53.7% of degradation was achieved when 1% (w/w) silver loaded catalyst added to microorganism containing aqueous sample without illumination. It was observed that if sample illuminated with UV light for 5 minutes all microorganisms were irreversibly killed. ii The same catalyst systems were also repeated with Salmonella enteritidis ve Shigella dysenteria clinic isolates. Neverheless, TiO2/UV system was not as effective as accomplished in E-coli disinfection as these microorganisms were clinical isolates with higher resistance. It can be said that disinfection is mainly accomplished by UV illumination, but not catalyst. However Ag-TiO2/UV system seemed to be more effective since 45% of degradation achieved by addition of the catalyst in aquous sample. On the other hand, very low degradation rates were obtained by produced TiO2 and Fe loaded TiO2 thin films.