Ladik-Destek ve Niksar-Erbaa yörelerinin üst mesozoyik-tersiyer stratigrafisi
The upper mesozoic-tertiary stratigraphy of Ladik-Destek and Niksar-Erbaa region
- Tez No: 212484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE ÖZGEN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Niksar, Erbaa, Destek, Lâdik, Amasya, Calpionellia Stratigrafi, Jura-Kretase, Paleontoloji, Niksar, Erbaa, Destek, Ladik, Amasya, Calpionella Stratigrapy, Jurassic-Cretaceous, Paleontology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada Orta Pontidlerde yer alan Niksar-Erbaa ve Destek-Lâdik yörelerinde yüzeylenen Jura-Kretase yaslı karbonatlı birimlerin stratigrafik ve paleontolojik özellikleri irdelenmistir. Mikropaleontolojik veriler, sedimantolojik, petrografik ve genel jeolojik verilerle desteklenmistir. Üst Jura-Alt Kretase yaslı, titonik fasiyeste gelismis, Radiolaria'lı biyomikrit ve Calpionel'li biyomikrit mikrobiyofasiyes özellikleri sunan kayaçların içerdikleri Calpionel'ler saptanarak dört adet Calpionel biyozonu saptanmıs ve Jura-Kretase yas ayrımı net olarak yapılabilmistir. Elde edilen stratigrafik bulgular, yöre stratigrafisine katkıda bulunabilmek amacıyla yörede daha önce yapılmıs çalısmalarla denestirilerek sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study stratigraphic and paleontologic features of Jurassic-Cretaceous units with carbonate are examined in the Niksar-Erbaa and Destek-Ladik region in the Central Pontides. Micropaleontological data are supported with sedimantologic, petrographic and general geologic data. Upper Jurassic-Lower Cretaceous unit is developmented Tithonic facies and represented by biomicritic-biofacies with radiolaria and calpionella. Calpionel contents are described of this unit. Four calpionel biozones are determined. Jurassic? Cretaceous boundary is clearly observed. The stratigraphic data described are correlated with former studies to contribute region?s stratigraphy.