Laçin-Oğuzlar (Çorum) arasında yer alan magmatik kayaçların mineralojik-petrografik, jeokimyasal ve petrojenetik özellikleri
Mineralogical, petrographical, geochemical and petrogenetic features of magmatic rocks in Laçin-Oğuzlar (Çorum) area
- Tez No: 212483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç Anadolu post-COLG plütonizması, Çorum Havzası, Dededağ Diyoriti, Mehmetdede Gabrosu, Bayat Formasyonu, kısmi erğime, Central Anatolia, post-COLG magmatism, Corum basin, Dededag diorite, Mehmetdede gabro, Bayat formation, partial melting
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışma alanında mostra veren birimler alttan üste doğru, Devecidağ Karışığı (Orta ? Üst Triyas), Artova Ofiyolitli Karışığı (Kampaniyen Maetrihtiyen), Hacıhalil - Yoncalı Formasyonu (Alt - Orta Eosen), Dededağ Diyoriti (Alt ? Orta Eosen), mehmetdede Gabrosu (Alt ? Orta Eosen), Bayat formasyonu (Alt ? Orta Eosen), Kızılırmak Formasyonu (Üst Oligosen), Dodurga Formasyonu (Üst Miyosen) ve Kuvaterner yaşlı Alüvyonlardır. Çalışma alanındaki magmatik kayaçlar, Plütonik (Dededağ Diyoriti, Mehmetdede Gabrosu) ve volkanik kayaçlar (Bayat Formasyonu, andezit ve bazalt düzeyleri) olarak haritalanmış ve iki gurupta incelenmiştir. Plütonik birimlerden Dededağ Diyoriti, diyorit, mikrodiyorit, monzodiyorit türü kayaçlardan oluşmuştur. Mehmetdede Gabrosu ise, gabro, monzogabro, monzonit ve kuvars monzonit türü kayaçlardan oluşmuştur. Volkanik birimler (Bayat Formasyanu, andezit ve bazaltları) trakiandezit, bazalt ve bazaltik trakiandezit bileşimindedir. Plütonik birimler (Dededağ Diyoriti, Mehmetdede Gabrosu) ağırlıklı olarak alkali ve bazı kesimlerde subalkali karakterlidir. Subalkali kesimler kalkalkalin karakterli olup; birimler, syn-COLG + VAG, I-tipi, kafemik (CAFEM) özellik sunmaktadır. Ancak bölgesel jeodinamik evrime göre çarpışma sonrası (Post-COLG) olması beklenen birimlerin jeokimyasal analizlerin bu şekilde çıkması, kısmi ergimeye uğrayan kabuk bileşimi ile açıklanabilir. Volkanik birimler (Bayat Formasyanu, andezit ve bazaltları) yüksek potasyumlu (high ? K), orojenik ve okyanus sırtı ve okyanus tabanı karakterlidir.
Özet (Çeviri)
The outcropping rocks in the study area from bottom to top are Devecidag mélange (in Middle-Late Triassic), Artova ophiolitic mélange (in Campanian-Masstrichtian), Hacihalil-Yoncali Formation (in Early-Middle Eocene), Dededag diorite (in Late-Middle Eocene), Mehmetdede Gabbro (in Early-Middle Eocene), Bayat Formation (in Early-Middle Eocene) Kızılırmak Formation (Late Oligocene), Dodurga Formation (Late Miocene) and Quaternary alluvium. Magmatic rocks in the study area are divided and mapped into two groups. Those are Dededag diorite, Mehemtdede gabbro as igneous and andesite and basalt level of Bayat Formation as volcanic. Dededag diorite is classified as microdiorite and monzo diorite whereas; Mehmetdede gabbro is named as gabbro, monzogabro, monzonite and quartz monzonite. Basaltic and andesitic levels in the Bayat formation are defined as trachy andesite, basalt and basaltic trachy andesite. Igneous rocks (Dededag diorite, Mehmetdede gabbro) are mainly classified as alkaline and less sub alkaline in some area. Sub alkaline rocks show syn-COLG + VAG, and cafemic (CAFEM) character. However, syn-COLG + VAG process is not compatible with regional geodynamic evolution of the area, and is evaluated into post-COLG formation process. Above geochemical results will be explained by partial melting of crustal components during the ascent of magma. Volcanic rocks, andesite and basalt levels in the Bayat formation, have high potassium and show orogenic and mid oceanic ridge tectono-magmatic environment.