Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı yem bezelyesi (Pisum arvense L.) hat ve çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of yield and some yield components of forage pea (Pisum arvense L.) cultivars and lines in Diyarbakır ecological conditions
  1. Tez No: 212583
  2. Yazar: MEHMET SALİH SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. EMİN ANLARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yem Bezelyesi, Ot Verimi, Tohum Verimi, Verim Unsurları, Korelasyon, Forage pea (Pisum arvense L.), Herbage Yield, Seed Yield, Yield Components, Correlations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma Güneydoğu Anadolu Bölgesi kıraç arazi koşullarında 18 yem bezelyesi genotipinde verim ve verim unsurlarının saptanması amacıyla ele alınmıştır. Araştırma, 2006?2007 yılı yetiştirme döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Ele alınan hatlarda bazı önemli bitkisel ve tarımsal özellikler saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, yeşil ot verimi 884.58?1648.06 kg/da, kuru ot verimi 189.59?332.72 kg/da, tohum verimi 71.66-246.33 kg/da arasında değişim göstermiştir. Kuru ot verimi ile yeşil ot verimi ve bitki boyu arasında çok önemli düzeyde ve olumlu, yine benzer şekilde biyolojik verim ile tohum verimi arasında çok önemli düzeyde ve olumlu ilişki saptanmıştır. Öte yandan 1000 dane ağırlığı ile bitkideki bakla sayısı arasında çok önemli düzeyde ve olumsuz bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre, yem bezelyesinde yeşil ot veya kuru ot elde etmek amacıyla P.51 hattı başta olmak üzere P00.1.4.9.661 hatları ile Gezi ekotipi, tohum elde etmek için de yine P00.1.4.9.661 hattı başta olmak üzere P.104 ve P.101 hatları Diyarbakır koşulları için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine yield and yield components of 18 genotypes of forage pea cultivars/lines under the arid land conditions of Southeastern Anatolia. The experiment was arranged in randomized blocks design with three replications in the cultivation year of 2006-2007. Some significant botanical and agricultural characteristics have been established at the raised lines. According to the data obtained from this study; green herbage yield changed from between 884.58?648 kg/da, dry herbage yield 189.59?332.72 kg/da, seed yield 71.66 - 246.33 kg/da. There has been highly significant and positive correlations between dry herbage yield and green herbage yield, similarly, there has been correlations between dry herbage yield and plant height, also, there has been significant and positive correlations between biological yield and seed yield. On the other hand, there has been significant but negative correlations between 1000 seed weight and number of pod per plant. According to the research results, the forage pea lines of P.51, P00.1.4.9.661 lines and Gezi ecotip can be recommended for green herbage and dry herbage, however, the lines of P00.1.4.9.661, P104 and P.101 can be used for seed production under Diyarbakır conditions.