CMS-CASTOR alt detektörünün fototüplerinin kalite kontrol testleri
The quality control tests of CMS-CASTOR sub detector's phototubes
- Tez No: 212582
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÖNENGÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CMS, CASTOR, BHÇ, Fototüp, Kalorimetre
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
CASTOR, CMS deneyinin bir alt detektörüdür ve 5,5 ??? 7,1 pseudorapidite aralığını kapsayacaktır. CASTOR' da sinyal, çarpışma sonucu oluşan rölativisttik yüklü parçacıkların CASTOR detektöründen geçerken oluşturacakları Cherenkov ışınımıdır. Bu ışınım fototüpler tarafından varlanacak ve parçacıkların türleri ve enerjileri hakkında bilgi sağlayacaktır. Bu fototüpler CASTOR' a monte edilmeden önce yanıtlama zamanı parametreleri (elektron geçiş süresi, sinyalin yükseliş süresi, puls genişliği), kazanç, karanlık akım, doğrusallık gibi bazı çalışma parametrelerinin test edilmesi gerekir. Bu tez çalışması CMS-CASTOR fototüplerinin test sonuçlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
CASTOR is a sub-detector of the CMS experiment and it will cover 5,5 ??? 7,1 pseudorapidity range. The signal in CASTOR will be Cherekov light produced by relativistic charged particles passing through CASTOR after collision. This light will be detected by PMTs and it will provide information about the type and energy of particles. Before assembling CASTOR, these PMTs have to be tested for operational parameters such as timing characteristics (transit time, rise time, pulse width), gain, dark current, linearity. This tesis includes the test results of CMSCASTOR?s PMTs. KeyWords: CMS, CASTOR, LHC, Phototube, Calorimeter