Elektrosprey yöntemiyle nanoboyutlu yarı iletken metaloksitlerin sensör amaçlı kaplanması
Nanosized metaloxide semiconductor coating with electrospraying method for sensor application
- Tez No: 212955
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalayoksit, gaz sensörü, elektrosprey, kaplama, karakterizasyon, Tinoxide, gas sensor, electrospraying, coating, characterization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yarı iletken kalayoksit gaz sensörleri düşük üretim maliyetlerinden ve yanıcı gazları algılama özelliklerinden dolayı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kalayoksit nanopartikül ve filmlerinin üretimi için sputter, sol jel, kimyasal buhar birikimi ve elektrosprey gibi birçok yöntem kullanılmaktadır. Elektrosprey kaplama yöntemi gaz sensörü üretimi için yeni bir tekniktir. Bu çalışmada elektrosprey kaplama yöntemi ile ticari kalayoksit (SnO2) tozu ve SnCl4.5H2O başlangıç malzemesi kullanılarak SnO2 gaz sensörü amaçlı kaplama çalışmaları yapılmıştır. Elektrosprey kaplama yöntemi parametrelerinin film morfolojisine etkileri X-ışınları difraktometresi (XRD), enerji saçınımlı x-ışınları spektrofotometresi (EDX) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Semiconductor SnO2 gas sensors are widely used because of their low cost of production and its capability to detect combustible gases. There are numerous methods for the preparation of tin oxide nano-particles and films, such as sputtering, sol?gel, chemical vapor deposition and electrospraying. Electrospray coating method is a new technique for gas sensor production. In this study, commercial SnO2 powder and SnCl4.5H2O precursor has been used for gas sensor coating by using electrospraying method. According to these considerations the effect of the coating parameters on the film formation has been characterized by using X-ray diffractometer (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and energy dispersive X-ray spectrometer (EDX).