Farklı biyokütlelerin ve bunların sentetik polimerlerle birlikte pirolizi, elde edilen ürün özelliklerinin belirlenmesi
Pyrolysis different biomass and copyrolysis of them with syntetic polymers: Identification of product properties
  1. Tez No: 212965
  2. Yazar: EYLEM ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EREN PÜTÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patates kabuğu, badem kabuğu, piroliz, birlikte piroliz, YYPE ve karakterizasyon, Potato skin, almond shell, copyrolysis, pyrolysis, high density polyethylene and characterisation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, patates (Solanum tuberosum) ve badem (Prunus dulcis) kabukları ile saf ve atık yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) hammadde olarak seçilmiş ve sabit yataklı reaktörde değişik koşullarda piroliz ve birlikte pirolizleri gerçekleştirilmiştir. Piroliz sıcaklığı , sürükleyici gaz akış hızı, su buharı akış hızı, polimer oranı gibi değişkenlerin piroliz ürün verimleri üzerine etkisi incelenmiştir. Birlikte piroliz çalışmalarında en yüksek sıvı ürün verimine 5 ºC/dk ısıtma hızı, 400 cm3/dk sürükleyici gaz akış hızı, 500 ºC piroliz sıcaklığında ve 2:1 polimer:biyokütle oranında patates kabuklarında %46,73; badem kabuklarında %50,88 ile ulaşılmıştır. Sıvı örneklerinin spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı araştırılmıştır. Polimer/biyokütle oranının artmasının piroliz sıvı ürünlerinin alifatik fraksiyonlarında bulunan n-parafin ve olefin oranını arttırdığı belirlenmiştir. Piroliz koşullarının uygun seçimi ile patates ve badem kabuklarından, atık yüksek yoğunluklu polietilenden ve biyokütleler ile plastik karışımlarından petrole eşdeğer sıvı ürünlerin elde edilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, potato (solanum tuberosum) skins, almond (prunus dulcis) shells and high density polyethylene and wastes were selected as raw materials. Pyrolysis of each and copyrolysis the mixtures were conducted in a fixed- bed reactor. Effect of pyrolysis temperature, sweeping gas flow rates, steam flow rates and polymer ratio on the liquid products were investigated. In copyrolysis studies, maximum oil yields were achieved as %46,73 and %50,88 , with a ratio of 2/1 of polymer to potato skin and polymer to almond shell, respectively with a heating rate of 5 ºC.min-1, sweeping gas flow rate of 400 cm3.min-1, pyrolysis temperature of 500 ºC. Structure of liquid products were identified by spectroscopic and chromatographic methods. Increasing of the polymer /biomass ratio resulted with increase of n-paraffins and olefins in the aliphatic subfractions of the liquid products. The results show that it is possible to obtain liquid products which have compositions quite smilar to crude oil from pyrolysis and copyrolysis of biomass samples and high density polyethylene and waste high density polyethylene by chosing the appropriate conditions.