Benzotriazol metodolojisinin bazı sentetik uygulamaları
Some synthetic application of benzotriazol methodology
  1. Tez No: 212966
  2. Yazar: İLHAMİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KANIŞKAN, PROF. DR. ALAN ROY KATRİTZKY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzotriazol, Amit, N-(?-amidoalkil)benzotriazol, N-(ß- nitroalkil)amit, N-asilproparjilamin, ß-(Nasilamino) alkilester, ve keton, Tiyoamit, N-(?- tiyoamidoalkil)benzotriazol, ß-tiyoamido 1, 3-dikarbonil, ß-tiyoamido keton, Benzotriazole, Amide, N-(?-amidoalkyl)benzotriazole, N-(ß- nitroalkyl)amide, N-acylpropargylamines, ß-(N-acylamino)alkyl ester and ketone, Thioamide, N-(?-thioamidoalkyl)benzotriazole, ß-thioamido 1, 3-dicarbonyle and ß-tihoamido ketone
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son zamanlarda, benzotriazol metodolojisi organik sentezlerde bir çok yeni maddenin sentezinde yaygın olarak kullanılmakta ve giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada ilk önce benzotriazol, uygun bir aldehit ve amitin kondenzasyonu ile N-(?-amidoalkil)benzotriazoller ara ürün olarak hazırlandı. Daha sonra N-(?-amidoalkil)benzotriazollerin çeşitli nitroalkan, alkin, ester ve diketonlarla reaksiyonu sonucu N-(ß-nitroalkil)amit, N-asilproparjilamid ve ß-(Nasilamino) alkil ester ve ketonlar elde edildi. İkinci olarak, benzotriazol, uygun bir aldehit ve tiyoamitin bilinen tek basamaklı reaksiyonu ile N-(?- tiyoamidoalkil)benzotriazoller hazırlandı. Daha sonra N-(?- tiyoamidoalkil)benzotriazoller ile çeşitli 1,3-dikarbonil bileşikleri, enol silil eter ve enaminlerin reaksiyonu ile ß-tiyoamido-1,3-dikarbonil ve ß-tiyoamido keton bileşikleri elde edildi. Bu tezde sentezlenen bileşiklerin çoğu ve geliştirilen yöntem yenidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, benzotriazol methodology is commonly used for the synthesis of many novel compounds in organic syntheses and getting increasingly importance. In this study, first of all, N-(?-amidoalkyl) benzotriazoles were prepared as an intermediate with the condensation of benzotriazole, an appropriate aldehyde and amide. After that, N-(ß-nitroalkyl)amides, N-acylpropargylamines and ß-(Nacylamino) alkyl esters and ketones were obtained by the reaction of N-(?- amidoalkyl)benzotriazoles with diverse nitroalkanes, alkynes, esters and diketones. As second, N-(?-thioamidoalkyl) benzotriazoles were prepared by known one-pot reaction from benzotriazol, an appropriate aldehyde and thiobenzamide. After that, ß-thioamido 1,3-dicarbonyles and ß-tihoamido ketone compounds were obtained by the reaction of N-(?-thioamidoalkyl)benzotriazoles with diverse 1,3-dicarbonyl compounds, enol silyl ethers and enamines. Most of the compounds synthesized and the method developped in this thesis are novel.