Dinamik etkiler altında zemin deformasyonun incelenmesi
Soil deformations under dynamic effects
  1. Tez No: 212991
  2. Yazar: MEHMET İNANÇ ONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depremler, Sıvılasma, Zeminlerde Deformasyon, Plaxis, Earthquake, Liquefaction, Soil Deformation, Plaxis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada; deprem yükleri altında zemin deformasyonu konusuna genel bir bakıs açısıyla yaklasılmıs ve özelliklede depremler sonucu olusan deformasyonlarda sıkça görülen bir durum olan sıvılasma hakkında daha genis bilgi ve örnek çalısmalar sunulmustur. Yerkabugu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titresimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına“DEPREM”denir. Deprem etkisi farklı deprem karakteristiklerinde ve farklı zemin türlerinde farklı deformasyonlara sebep olmaktadır. Deprem kaynaklı deformasyonların ise su sekilde sıralanabilmesi mümkündür; Yüzey yırtılması, Bölgesel çökme, Yamaç hareketleri, Hacimsel sıkısma, Sıvılasma, Oturma ve Tasıma gücü yenilmeleri, Akma kaymaları, Yanal yayılmalar, Kum volkanları. Tez çalısmasında kullanılan Plaxis paket programı dinamik modülü yardımı ile dinamik etki altında zemin deformasyonu modellenmis, degerlendirme kısmında, sonuçlar irdelenerek, sebep sonuç iliskilerine yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a general aspect of soil deformation subject is examined and especially large information and represantative study on liquefaction as a frequently occuring outcome of earthquake dependent deformations have been presented. The shaking of the ground surface and the mediums in which the vibrations that occur becasuse of the sudden breakages in the ground mantle expands as waves is called as ?EARTHQUAKE? Earthquake effects casuse different deformations in different soil types and different earthquake characteristics. Earthquake sourced deformations can be ordered in this way: Surface rupture, Regional settlement, Slope movements, Volumetric squeeze, Liquefaction, Settlement and Bearing capacity failures, Creep failures, Horizontal expansions, Sand volcanos. The soil deformation under dynamic effect is modelled by the Plaxis software dynamic module, the results are studied and reason-result relationstions were given in the evaluation part of the study