Çamaltı Tuzlası halofilik mikroorganizmaların izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and identification of microorganisms from Çamaltı Saltern
  1. Tez No: 212990
  2. Yazar: KEZBAN ÇETİNKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çamaltı Tuzlası, Halofilik Archaea/Bacteria, FISH, PZR, Çamaltı Saltern, Halophilic Archaea/Bacteria, FISH, PZR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Çamaltı Tuzlası Halofilik prokaryotlarının identifikasyonuamaçlanmıştır. Çamaltı Tuzlasından su ve toprak örnekleri alınmıştır. Farklıbesiyerleri kullanılarak 34 adet aerobik halofilik bakterilerin izolasyonugerçekleştirilmiştir. Bu izolatların bazı biyokimyasal ve antibiyotiklere duyarlılıktestleri yapılmıştır. Farklı koloni morfolojisine sahip 34 adet izolatın PolimerazZincir Reaksiyonu (PZR) ile Archaea ve Bacteria ayrımı yapılarak 19 adet izolatınArchaea, 15 adet izolatın Bacteria domainine ait olduğu belirlenmiştir.Kommunite analizine yönelik, kültür bağımsız bir test olan Fluoresan In situHibridizasyon (FISH) metodu uygulanarak Bacteria/Archaea sayıları tesbitedilmiştir. FISH çalışmaları ile Bacteria üyelerinden Salinibacter'in ÇamaltıTuzlası'ndaki varlığı ilk olarak ortaya konmuştur. DAPI boyamaları ileörneklerdeki Archaea, Bacteria ve toplam hücre sayıları açığaçıkarılmıştır.Bacteria domainine ait olduğu belirlenen izolatların Yağ Asidi MetilEsterleri (FAME) analiz edilerek yağ asidi profilleri çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, identification of halophilic prokaryotes from Çamaltı Salternwere aimed.Water and soil samples were taken from pools of Çamaltı Saltern. Atotal of 34 aerobical strains were isolated by using different media andbiochemical tests and their antibiotic resistance were performed.34 strains differedin colony morfology were tested by PCR for domain determination and 19 of theisolates were identified as Archaea and 15 of the isolates were identified asBacteria.FISH method was used as a culture independent method for communityanalyses. Salinibacter in Çamaltı Saltern was recorded for the first time by usingFISH. Archaea, Bacteria and total microorganism numbers were calculated byusing DAPI staining.Fatty acid analysis of 15 of the isolates which were identifedin bacteria domain were done to determine fatty acid profiles.