Yıllık Maksimum Yağışların Şiddet - Süre - Tekerrür Modelleri
Modelling the Intensity - Duration - Frequency (IDF) Relationships of Annual Maximum Storms
- Tez No: 213031
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BENZEDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kruskal-Wallis istatistiği, robust yöntem, şiddet?süre? tekerrür ilişkisi, en küçük kareler metodu, Kruskal?Wallis statistic, robust method, intensity?duration? frequency relationship, the least squares method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Standart süreli ve belli tekerrürlü yağışlar su yapıları ve drenaj sistemleri gibi pek çok mühendislik sistemlerinin tasarımında proje girdisi olarak kullanılır. Uygulamada genel olarak bu amaçla, meteoroloji istasyonlarında gözlenen standart süreli yıllık maksimum yağış (sağanak) değerlerine uygun frekans dağılım modellerinden, T = 2, 5, 10, 25, 50 ve 100 yıl tekerrürlü yağışlar hesaplanır. Uygulanan bu klasik yöntemde, maksimum yağış değerlerine uyarlanan dağılım modelleri bir yağış süresinden diğerine değişebildiği için kararlı değildir. Ayrıca kullanılan dağılıma ait parametrelerin de yağış süresiyle değişmesi hem teorik hem de uygulama açısından problemler yaratmaktadır. Bu çalışmada; İzmir ve Uşak'ta kaydedilen yıllık maksimum yağış şiddetlerine, uygulamada genel olarak izlenen frekans dağılım yöntemlerinden önemli ölçüde farklı ve daha güvenilir olan Robust yöntem ve karma yöntem uygulanarak Şiddet? Süre?Tekerrür ilişkileri belirlenmiştir. Yarı ampirik bir yaklaşım olan Robust yöntemde; sağanak süresi ile değişmeyen -kararlı- bir olasılık dağılım türü (yapılan çalışmada, iki parametreli lognormal ve Gumbel) esas alınarak, Şiddet?Süre?Tekerrür ilişkisi belirlenmiştir. Bu yöntem temelde, Kruskal-Wallis istatistiğinin minimizasyonuna dayanmaktadır. Karma yöntemin temeli de, robust yöntemdeki (3.58) ve (3.64) formundaki yarı? ampirik bağıntılara dayanmakla birlikte, model parametreleri; gözlemsel şiddetlerle modelden elde edilen şiddetler arasındaki farkların karesel toplamlarını minimize edecek şekilde belirlenmektedir. Burada önerilen yaklaşımlar sayesinde, her standart süreli maksimum yağış dizisi için ayrı ayrı frekans dağılım modeli kurulmasından kaynaklanan risk ve belirsizlikler önemli ölçüde azaltılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Storms of given durations and recurrence intervals are used as an input in the design of various engineering systems, such as hydraulic works and drainage systems etc.. For this purpose, storm event magnitudes of return periods of T = 2, 5, 10, 25, 50,100 years are first estimated through appropriate frequency distribution models. The frequency distribution models fitted for various storm durations may differ significantly, and therefore this approach of solution is not stable. And further, the use of different distribution parameters for different durations cause to serious theoretical as well as the practical problems. In the presented study, the Robust and Mixed methods, which are quite different and reliable compared to frequency distribution approaches commonly used in practice, were applied on the annual maximum storm intensities recorded at İzmir and Uşak gauges in order to derive the intensity ? duration ? frequency relationships. In the Robust method, which is a semi-empirical approach, intensity ? duration ? frequency (IDF) relationships based upon a probability distribution model assumed to be steady for different durations (2-parameter lognormal and Gumbel) were derived. This procedure was essentially based on minimization of the Kruskal ? Wallis statistic. The Mixed method was also based on the semi-empirical of Equations of (3.58) and (3.64) given for the robust method. However, model parameters were determined by minimizing the squared sum of the differences between observed and modelled intensities. vii By the approaches proposed herein, risks and uncertainties arising from setting up different frequency distribution models for the maximum storms with standard durations in the classical procedure were considerably reduced.