Single phase inverter design for LCD tv
LCD televizyonlar için tek fazlı inverter tasarımı
  1. Tez No: 213083
  2. Yazar: İSMAİL YILMAZLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EYÜP AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CCFL inverter, backlight inverter, LCD TV, Cold Cathode fluorescent lamp
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
LCD televizyonların görüntü verebilmesi için arka ısık aydınlatılması yapılmalı. Bu aydınlatma islemi genel olarak CCFL denen floresan lambalar ile yapılmaktadır. Bu lambaların düzgün aydılatılma yapılabilmesi için, yüksek voltaj ve yüksek frekansa sahip bir alternatif akım ile sürülmesi gerekir. Gerekli olan bu isareti lambaya uygulayabilmek için çevirgeç kullanımına ihtiyaç duyulmustur ve degisik çevirgeçler tasarlanmıstır. Bu tezde de yeni bir çevirgeç tasarımı üzerine çalısılmıstır. Bu çevirgeç in daha önceden kullanılan çevirgeçlere göre bir takım avantajları vardır basit olarak bu çevirgecin diger çevirgeçlerden temel farkı giris voltajında, diger çevirgeçlerde oldugu gibi düsük voltajlı dogru akım yerine yüksek voltajlı dogru akım kullanılmasıdır. Bu sayede lambaları sürmek için herhangi bir trafoya ihtiyaç duyulmamaktadır. Ayrıca herhangi bir LCD televizyonda gerekli olan güç gereksiminin yaklasık olarak %40 lık kısmı bu lambaları sürmek için harcanmaktadır ve güç gereksimi için gerekli olan tüm enerji anahtarlamalı güç kaynagı üzerinden aktarılmaktadır. Fakat bu yeni tasarımda artık inverter için gerekli olan besleme anahtarlamalı güç kaynagından alınmadıgı için anahtarlamalı güç kaynagı üzerindeki enerji dönüsüm miktarı azaltılmaktadır. Bu tezde gerekli olan çevirgeç parallel rezonans çevirgeç devresi ile yapılmıstır. Seri rezonans, parallel rezonans ve seri paralel rezonans devreleri üzerine çalısmalar yapılmıs voltaj transfer fonksiyonları çıkarılmıstır. Bu üç degisik inverter ın toplam harmonik bozulma seviyeleri incelenmistir. Uygulama için 15'' bir panel seçilmis ve devre gerçeklestirilmistir. Gerçeklestirilen devrenin simulasyonu PSPICE adlı program yardımı ile yapılmıstır. Simulasyon ve deney sonuçları bu tezde karsılastırılmıstır. Anahtar sözcükler :Soguk katot floresan lamba çevirgeci, arka ısık çevirgeci, LCD TV, Soguk katot flerosan lamba
Özet (Çeviri)
This thesis discusses a new, CCFL (cold cathode fluorescent lamp) inverter for LCD (Liquid Crystal Display) TVs. LCDs need backlight illumination so they are generally using CCFLs as a backlight unit. To drive this unit, system needs inverter, because the CCFLs are supplied from high voltage high frequency ac signal. Several inverter topologies are exist but new approach for this drive unit by using parallel resonant inverter topology without a transformer will be introduced. This new approach will reduce overall system size. Also the total power demand is changing for LCD TVs, because backlight unit generally consumes %40 of input power. The previous inverter is supplied from SMPS but this inverter is supplied from regulated output of rectifier. In this thesis a parallel resonant inverter is used. There are different resonant inverter topologies like as series inverter, parallel resonant inverter and series parallel resonant inverter circuits. The voltage transfer function of this inverter will be examined and compared. THD of output voltage of these inverters are analyzed. 15?? panel is chosen for application, lamp model is defined and whole circuit is performed. By using the component values estimated simulation is carried out in PSPICE package program. The simulation results are compared with the experimental results in this thesis.