Manisa-Turgutlu-Çaldağ nikel ham cevherinin yapısal özelliklerinin ve bunlara dayalı zenginleştirilebilirliğinin araştırılması
Investigation of structural properties and enrichment of Manisa-Turgutlu-Çaldağ nickel deposits
- Tez No: 213082
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKNUR CÖCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Lateritik Fe-Ni-Co yatağı, Jig, sallantılı masa, magnetik seperatör, flotasyon, kalsinasyon, liç, sinterlesme, Lateritic Fe-Ni-Co ore, jiging, shaking table, magnetic seperation, flotation, calcination, leaching, sintering
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çaldağ Manisa-Turgutlu'nun kuzeyinde yer almaktadır. Yatak fiziksel, mineralojik ve kimyasal bilesimine göre zonlara ayrılmaktadır. Bu çalısmada, Bosphorous Madencilik A.S. tarafından isletilen Çaldağ Ni cevherinin zenginlestirilmesi arastırılmıstır. Önce, yatağın dört ayrı lokasyonundan örnekler alınmıs, kırma ve öğütme yaparak boyut küçültülmüs, sınıflandırma ile farklı fraksiyonlarda malzeme elde edilmistir ve jig ile zenginlestirme uygulanmıstır. Cevher çok ince tane boyutunda serbestlestiği için sallantılı masa ile zenginlestirilme uygulanmıstır. Ham cevher ve sallantılı masanın slam ürünü bazı flotasyon kimyasalları kullanılarak direk ve ters flotanyona tabi tutulmustur. Fakat slam malzemesi fazla olduğundan mineral yüzeyi slamla kaplanıp toplayıcı absorbsiyonu engellenmis ve çok fazla reaktif tüketimine neden olmustur. Çaldağ Ni yatağı gang malzeme olarak Fe mineralleri içerdiğinden magnetik (manyetik) ayrım metodu denenmis, fakat Ni'in Fe minerali tarafından sıvamalı olması nedeniyle basarılı olunamamıstır. Daha sonra cevherin fiziksel yöntemlerle ayrılmasının mümkün olmadığı sonucuna varılmıstır. Bu sebeple, Çaldağ Ni cevheri sülfürik asid solisyonunda, çözündürülmüs ve kalsine cevherdeki Ni'in çözünme özelliklerini belirlemek için çözünmeye etki eden parametreler arastırılmıs ve optimum liç kosulları belirlenmistir. Yapılan seri deneylerden sonra optimum kosullar; karıstırma hızı/zaman:700 rpm/12 saat, asit konsantrasyonu: 75gr/lt, sıcaklık 80C?, tane boyutu:-1.0 mm ve çözündürücü cinsinin:H2SO4 olarak belirlenmistir. ?lginç olan ,kalsinasyon sırasında sinterlesme meydana gelmesi nedeniyle ham Ni cevherini liç etmenin, kalsine cevherden daha iyi olacağı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Çaldağ lateritic Fe-Ni-Co ore deposit is located at nothern Tutgutlu in Manisa. The ore deposit is sperated into several zones according to physical,mineralogical and chemical compositions. In this study,the enrichment of Çaldağ Ni ore, mined by Bosphorous Mining Cop.was investigated. First, the samples were collected from four different locations of the deposit, size reduced by crushing-grinding and classified to obtain different size fractions and concentration by jigging was applied. Raw material and slime product of the shaking table were subjected to direct oxid flotation and reverse flotation of Ni by using certain flotation regents. But, excessive amount of slime material coated the mineral surface to prevent collector adsorpsion and required higher reagent concentration. Since Çaldağ- Ni ore includes iron minerals as gangue material magnetic seperation method was also applied,but due to coating of Ni by Fe mineral the seperation was unseccessful. Then it was concluded that, seperation by phisical methods was not possible fort the ore. For this reason, the Çaldağ Ni ore was dissolved in sulfuric acid solution and dissolution properties of Ni was investigated in the raw and calcined ore to investigate certain dissolution parameters and to determine the optimum leaching conditions. After several sets of experiments, optimum conditions are determined as; mixing rate/time:700 rpm/12 hours, acid concentration: 75 gr/lt, temperature:80C?, particle size:-1.0 mm and solvent type:H2SO4 Interestingly, due to the formation of sintering during calcination leaching raw Ni ore yielded better results than calcined ore.