Akarsu havzalarında stratejik yönetim planlarının oluşturulması: Gediz Havzası örneği
Development of strategic management plans in river basins: Gediz River Basin case
  1. Tez No: 213093
  2. Yazar: MUSTAFA SUHA AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN FISTIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kaynakları yönetimi, stratejik planlama ve yönetim, SWOT analizi, Gediz Havzası, Water resources management, strategic planning and management, SWOT analysis, Gediz River Basin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Su yönetimi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüm yönleriyle çözülebilmiş bir konu değildir. Su yönetimiyle ilgili ulusal ve uluslararası ölçekte birçok çalışma yapılmakta ve sudan en iyi şekilde yararlanma yolları aranmaktadır. Çünkü su artık iktisatçıların daha önceden tanımladığı gibi serbest mal olmaktan çıkmış tükenebilir ve ticari değeri olan bir varlık olarak görülmeye başlanmış ve ekonomik bir mal olarak tanımlanmaya başlamıştır. Stratejik yönetim yaklaşımı son yıllarda hızla artan bir şekilde ilgi görmeye başlamıştır. Gerek özel sektör gerekse kamu kesimi yönetim anlayışlarını bu yaklaşıma göre yeniden ele almaktadırlar. Geleneksel olarak su kaynaklarının yönetiminde uzun dönemli ve statik planlamalar yapılmaktadır. Ancak dünya ve çevresel koşullar hızla değişmektedir. Günümüzde ise su kaynaklarının yönetiminde sonuca odaklı, uzun dönemde nihai hedeflere ulaşmayı sağlayacak sürdürülebilir stratejilerin geliştirilmesini gerektiren dinamik bir süreç olan stratejik yönetim yaklaşımı uygun yönetim modeli olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada su kaynaklarının yönetilmesinde uygun bir yaklaşım olarak görülen stratejik planlama ve yönetim yaklaşımı tanıtılmış, su kaynaklarında uygulanabilirliği araştırılmış ve Gediz Havzası üzerine bir örnek uygulama yapılmıştır. Örnek uygulama sonucunda Gediz havzasında ait paydaşlar, havza vizyonu, havzada yaşanan sorunlar, havza misyonu, itici güçler, havza üzerine çeşitli senaryolar belirlenmiş, SWOT analizi yapılmış ve üç temel strateji belirlenmiştir. Gediz Havzası Su Kalitesi Koruma ve İyileştirme Stratejisi, Gediz Havası Su Talep Yönetimi Stratejisi, Gediz Havzası Entegre Planlama ve Yönetim Stratejisi olarak özetlenen stratejilerin havzada yaşanan temel sorunların çözümünde etkin bir rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Water resources management is still crucial issue in the world and in Turkey. There are many studies about water management at local and international scale. Formerly, economists recognized the water as normal good that everybody can reach and its unlimited. Recently, water is considered as economic good which is scarce and commercially valuable. There is a great emphasis on strategic management approach both in private and public sector. Conventionally, water resources have been planned in a static manner for long term periods. But the world and the environment changes rapidly. Strategic management approach as a dynamic process is focused on outcomes, ensure long term objectives and sustainability can be applied on water resources management. In this study, strategic management concept which concerned to be a convenient approach for water resources management is introduced and strategic management process is applied to Gediz River Basin as a case study. The steps of Strategic Collaborative Model such as identification of stakeholders, vision and mission statement general issues, drivers and scenarios are introduced for the Gediz River Basin. Three basic strategies generated after the SWOT analysis. It is concluded that the proposed strategies; Gediz River Basin Water Quality Control and Improvement Strategy, Gediz River Basin Water Demand Management Strategy and Gediz River Basin Integrated Planning and Management Strategy, will be effective in the solution of the major issues in the Gediz River Basin.