An optimization model for supplier selection problem of a television manufacturing company
Bir televizyon üretim şirketinin tedarikçi seçim problemi için optimizasyon modeli
  1. Tez No: 213094
  2. Yazar: BÜLENT PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. G. MİRAÇ BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Supply Chain Management, Supplier Selection, Analytical Hierarchy Process, Goal Programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Herhangi bir organizasyonda, etkili bir tedarik zinciri yönetimi için satınalma fonksiyonunun etkin bir biçimde yerine getirilmesi çok önemlidir. Satınalma fonksiyonunun en önemli görevi, isletmelere gereken malzemelerin satın alınacagı tedarikçilerin seçilmesidir. Tedarikçi seçimi birbirleriyle çelisen kalite, teslim zamanı, ve maliyet gibi amaçların optimizasyonu ile ilgilenen, birden fazla kriteri içeren bir karar verme prosesidir. Tedarikçi seçimi probleminin amacı isletmenin istekleri dogrultusunda kabul edilebilir maliyete sahip en uygun tedarikçilerin belirlenmesidir. Bu çalısmanın amacı bir televizyon üretim sirketinin tedarikçi seçimi ve siparis atama problemini çözmektir. Bu problem çok sayı da malzeme ve tedarikçiyi içeren, çok amaçlı bir karar verme problemidir. Problemi çözmek için analitik hiyerarsi prosesi ve agırlıklı amaç programlama yöntemleri birlikte kullanılmıstır. Tanımlanmıs performans hedef degerlerinden sapmaları minimize eden, en iyi tedarikçileri seçip ayni anda onlara siparis ataması yapan dört farklı model kurulmustur. Modeller Lingo programı ile çözülmüstür. Ve sonuçlar kıyaslanmıstır. Anahtar sözcükler : Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi Seçimi, Analitik Hiyerarsi Prosesi, Amaç Programlama
Özet (Çeviri)
In any organisation, for an effective supply chain management, the purchasing function is very essential to perform effectively. The most important responsibility of purchasing function is to select suppliers to purchase the required materials. Supplier selection is a multi criteria decision making process that deals with the optimization of conflicting objectives such as quality, delivery time, and cost. The objective of supplier selection problem is to select suppliers with the highest potential to meeting an enterprises needs consistently at an acceptable cost. The aim of this study is to solve the supplier selection and order allocation problem of a television manufacturing company. This problem is multi objective decision making problem which is a kind of multi-item multiple sourcing one. Analytical Hierarchy Process and Weighted Goal Programming are used an integrated fashion to handle the problem. The four alternative models are developed to determine best suppliers for each item and also simultaneously allocate purchase orders among them by minimizing deviations from defined performance targets. Alternative models are solved by Lingo software. And the solutions are compared.