New possibilities for the design of class-a and differential class-ab log-domain filters using state-space synthesis method
Durum-uzay sentez metodu kullanarak a-sinifi ve fark alici ab sinifi logaritmik ortam süzgeç tasariminda yeni olanaklar
  1. Tez No: 213204
  2. Yazar: ALİ KIRÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR ÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Logaritmik ortam süzgeçleri, durum-uzay sentez metodu, akım modlu devreler, A-sınıfı, fark alıcı AB-sınıfı, kompanding, düşük güç/gerilim süzgeçleri, Log-domain filters, state-space synthesis method, current-mode circuits, class-A, differential class-AB, companding, low power/voltage filters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Logaritmik ortam süzgeçleri, yeni nesil süzgeçlerden ve akım-modlu devre ailesinin en önemli yapılarından biridir. Bu çalışmanın amacı, durum-uzay sentez yöntemini sistematik bir şekilde kullanarak yeni A-sınıfı ve fark alıcı AB-sınıfı logaritmik ortam süzgeçleri tasarlamaktır. Bir çok analiz ve sentez yöntemi farklı örneklerle verilmiş ve yeni logaritmik ortam devreleri tasarlamak için genel yapıdaki üstel durum uzay sentezi yöntemi yeniden düzenlenerek geliştirilmiştir. Durum-uzay sentez yöntemi lograitmik ortam süzgeçlerin sentezi için çok kullanışlı ve etkili bir yaklaşım sunmakta ve süzgeç fonksiyonunu gerçekleştirmek için genel bir çözüm önermektedir. Bazı devreler, durum-uzay sentezi ve bağlı blok diyagramın ikisi beraber kullanılarak sentezlenmiştir. Bu tezde, birinci derece (A-sınıfı alçak geçiren, yüksek geçiren ve tüm geçiren, Asınıfı çok fonksiyonlu, AB-sınıfı tüm geçiren, AB-sınıfı çok fonksiyonlu), ikinci derece (A-sınıfı çift integratör döngülü , AB-sınıfı çentik, AB-sınıfı tüm geçiren, AB-sınıfı evrensel), üçüncü derece (AB-sınıfı alçak geçiren, AB-sınıfı evrensel), VHF uygulamaları için AB-sınıfı dördüncü derece bant geçiren, ve video frekansı uygulamaları için beşinci derece AB-sınıfı elliptik alçak geçiren süzgeçleri önerilmiştir. Süzgeçlerin doğal frekansları, kalite faktörleri ve kazançları elektronik olarak dıştaki akımlarla ayarlanabilmektedir. Süzgeçler düşük gerilim/güç uygulamaları için uygundur. Sadece BJT ve topraklanmış kapasiteler kullanılmış ve beslemeleri tek güç kaynağı ile sağlanmıştır. Akım-modlu, doğrusal bir sistemin, doğrusal olmayan devre bloklarıyla gerçekleştirme, işaretin sıkıştırılıp genişletilmesi özelliklerinden dolayı, önerilen süzgeçler geniş bant genişliğine, büyük dinamik aralığına ve düşük THD değerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Log-domain filters are a new generation filters and one of the most important class of the current-mode circuit family. The aim of this dissertation is to realize new class-A and differential type class-AB log-domain filters which are systematically derived using state-space synthesis procedure. Several analysis and synthesis methods of log-domain circuits are presented, and the general exponential state-space synthesis method is rearranged and improved in order to design for novel different log-domain filter circuits. State-space synthesis method is a very powerful and efficient approach for the synthesis of log-domain filters. It provides a very general solution for realizing a filter function. Some of the circuits are also designed using both the state-space synthesis method and corresponding block diagram. In this thesis, first-order (class-A, allpass class-AB, multifunction class-A, multifunction class-AB), second-order (two-integrator-loop biquad class-A, notch class-AB, allpass class-AB, universal class-AB), third-order (lowpass class-AB, universal class-AB), fourth-order bandpass class-AB for VHF applications, and fifth-order elliptic lowpass class-AB filter for video frequency applications are proposed. The natural frequency, the quality factor, and gain of the filters can be electronically tuned by changing external currents. The filters are suitable for low voltage/power applications. Only BJTs and grounded capacitors are used, and operated with single power supply. The proposed filters have a greater bandwidth, large dynamic range and lower THD values due to inherently current-mode and realizing linear system with inherently nonlinear circuit building blocks and companding properties.