Engineering investigation of zeolite-bentonite mixtures for landfill liner applications
Zeolit-bentonit karışımlarının mühendislik özelliklerinin geçirimsiz tabaka olarak kullanılmasının araştırılması
  1. Tez No: 213211
  2. Yazar: ALİ HAKAN ÖREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF Ş. KAYALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zeolit-bentonit karışımı, kum-bentonit karışımı, ağır metal giderimi, sıkışma, hacimsel büzülme, hidrolik iletkenlik, bentonit su içeriği, zeolite-bentonite mixture, sand-bentonite mixture, heavy metal removal, compaction, volumetric shrinkage, hydraulic conductivity, bentonite water content
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Endüstriyel, evsel ve nükleer atıkların kimyasal etkilerinden çevreyi korumak ve yüzey altı kirlenmeyi önlemek için bu atıkların geçirimsiz tabakalar içerisinde hapsedilmesi gerekir. Genelde bu amaç için, geçirimliliği düşük; mekanik ve kimyasal stabiliteye sahip kil tabakalar kullanılır. Son zamanlarda kil tabakalara alternatif olarak zeolit-bentonit karışımları (ZBK) önerilmektedir. Fakat, zeolitbentonit karışımlarının geçirimsiz tabaka olarak kullanılmasının araştırılması oldukça sınırlıdır. Bu tezde, ZBK'nın mühendislik özelliklerinin belirlenmesine yönelik bir çalışma sunulmaktadır. Bu çalışmada, ZBK'nın adsorpsiyon, sıkıştırma, hacimsel büzülme özelliklerine ilave olarak hidrolik iletkenlik davranışı araştırılmıştır. Elde edilen deney bulguları burada analiz edilmiştir. Zeolit ve bentonitin adsorpsiyon davranışına etki eden faktörler irdelenmiştir. Hem BEZ hem de BES için sıkıştırma karakteristikleri elde edilmiş ve hacimsel büzülme davranışları sıkışma enerjisi, bentonit içeriği, kuru birim hacim ağırlığı ve sıkıştırma su içeriği durumları için araştırılmıştır. ZBK için, kesme, görüntü oranı, hidrolik eğim, permametre tipi ve zeolit dane dağılımının permabilite üzerine etkisini belirlemeye yönelik detaylı hidrolik iletkenlik deneyleri yapılmıştır. Karışımdaki bentonitin rolünü belirlemek için elde edilen sonuçlar ışığında bentonitin su içeriği modellenmiştir. Son kısımda, karışımların mühendislik özellikleri hakkında sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industrial, municipal as well as nuclear wastes should be capped into impervious liners in order to protect the environment from the chemical attack and to prevent subsurface contamination. In general, clay liners are used for this purpose for their low hydraulic conductivity and relatively high mechanical and chemical stability during the entire period of their life. Recently, zeolite-bentonite mixtures (BEZ) are proposed as an alternative to clay liners. However, the study on the use of zeolitebentonite mixtures as landfill liners is very limited. In this dissertation, a study on determining the engineering properties of BEZ is presented. The adsorption, compaction, volumetric shrinkage characteristics as well as hydraulic conductivity behavior of BEZ were investigated in this study. The obtained results were compared with the same characteristics of sand-bentonite mixtures (BES). The experimental data obtained are analyzed herein. Factors affecting the adsorption characteristics of zeolite and bentonite are discussed. Compaction characteristics of either of BEZ or BES are determined and volumetric shrinkage behavior is investigated by means of compaction energy, bentonite content, dry unit weight and compaction water content. Detailed hydraulic conductivity tests are conducted for BEZ in order to determine the effects of smearing, aspect ratio, hydraulic gradient, permeameter type and grain size of zeolite on the permeability. The role of bentonite in the binary mixtures is evaluated by modeling the water contents of bentonite based on the experimental data. At the end, conclusions and recommendations are presented regarding the engineering properties of the mixtures.