Katı atık düzenli depo sahalarında alternetif taban sistemlerinden sızıntı suyu kirleticilerinin geçişinin incelenmesi
Investigation of migration of leachate contaminants through alternative landfill liner systems
  1. Tez No: 332841
  2. Yazar: ELANUR ADAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.SİNAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sızıntı suyu, Düzenli Depo Sahası, Taban Sistemleri, Kirletici geçişi, Fenol ve Fenol Bileşikleri, Leachate, Landfill, Liner Systems, Pollutant Transfer, Phenol and Phenol Compounds Leachate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çalışma kapsamında kil, bentonit, kaolen, zeolit ve sönmemiş kireç gibi doğal, ekonomik ve kolay elde edilebilir malzemelerin düzenli depo sahaları taban örtü sistemleri olarak kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. Bu materyallerin tek olarak veya birbirleriyle belli oranlarda karışımları halinde taban örtüsü olarak kullanıldığında, sızıntı suyu bünyesinde bulunan organik ve inorganik kirleticilerin yeraltı suyuna geçişoranları incelenmiştir. Bu amaçla laboratuar ölçekli her biri 40 cm iç çap ve 80 cm yüksekliğe sahip olan 10 adet reaktör kullanılmıştır. Taban örtülerini yerleştirmek maksadıyla reaktörler, alt kısmı 40 cm ve üst kısmı 40 cm olmak üzere iki ayrı parçadan oluşturulmuştur. Taban örtüsünün üst kısmına İstanbul Avrupa Yakası?nda yer alan Odayeri katı atık düzenli depo sahasında oluşan sızıntı suyu, alt kısmına ise yeraltı suyunu temsilen saf su doldurulmuştur ve numune alma muslukları yerleştirilmiştir. Distile su ölçümleri ilk iki ay 15 günlük periyotlarla ve daha sonraki iki ay ise aylık periyotlarla numune alınarak gerçekleştirilmiştir. Reaktörlerin üst bölümüne konulan sızıntı sularının karakterizasyonu için sızıntı suyunda pH, EC, KOİ, BOİ, TOK, CI-, TKN, NH3, SO4-2ve fenol ve fenol bileşikleri;reaktörlerin tabanında yer alan ve yeraltısuyunu temsil eden distile sularda ise pH, iletkenlik, TOK, Cl-, TN parametreleri vefenol ve fenol bileşikleri analiz edilmiştir.Çalışma sonucunda R3, R9 ve R10 reaktörlerinde inorganik bileşiklerin geçişinin diğer reaktörlere göre daha yüksek oranlarda gerçekleştiği tespit edilmiştir. Organik bileşiklerin ise tüm reaktörlerde yeraltı suyuna geçtiği gözlenmiştir. Fenol ve fenol bileşiklerinden yüksek klorlu fenol bileşiklerinin (2,4,6-TCP, 2,3,6-TCP, 2,3,4,6-TeCP, 2,3,4,5-TeCP ve 3,4,5-TCP) diğer fenolik bileşiklere oranla yeraltı suyuna daha yüksek oranlarda geçtiği tespit edilmiştir.Sonuç olarak kullanılan materyal ve bu materyallerin belli oranlarda karışımlarından oluşturulan alternatif taban sistemlerinden %100 kaolen, %90 kil + %10 sönmemiş kireç ve %90 bentonit + %10 sönmemiş kireç taban sistemlerinin düzenli depolama sahalarında kullanımının uygun olmayacağı kanısına varılmıştır. Ancak daha kesin ve net sonuçların elde edilebilmesi için uzun süreli analiz ve izleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the usability of natural, economic and readily available materials such as clay, bentonite, kaolin, zeolite and lime in landfill liner systems. The transport of organic and inorganic leachate pollutants to groundwater were determined, when these materials used in liner systems as solitarily or as mixtures.For this purpose, 10 laboratory scale reactors each of which has 40 cm internal diameter and 80 cm height were used. In order to replace the liner systems, the reactors were consisted of two separate parts, the bottom of which was 40 cm and the top was 40 cm, as well. The upper part was filled with leachate generating from Odayeri sanitary landfill, which is located in the European side of Istanbul city, while the bottom of the liner system was filled with pure water representing groundwater. Different sampling taps were used in each part of the reactors.Distilled water samples were analyzed for 15 day periods during the first two months of the study. After that time, groundwater samples were collected in a monthly basis for the analysis. The characterization of leachate in the upper part of the reactors was made by pH, conductivity, COD, BOD, TOC, chloride, TKN, NH3-N, phosphorus, sulphate, and phenolic compounds. pH, conductivity, TOC, CI-, TN, and phenolic compounds were analyzed in the distilled water representing groundwater samples.xviiTransport of inorganic compounds in the R3, R9 and R10 reactors were found to be significantly higher than the other reactors. However, organic compounds have been observed to transport to groundwater in all reactors. It was detected that 2,4,6-TCP, 2,3,6-TCP, 2,3,4,6-TeCP, 2,3,4,5-TeCP ve 3,4,5-TCP phenolic compunds transported to groundwater greater than other phenolic compounds.As a result, It was detected that 100% kaolin, 90% clay + 10% lime ve 90% bentonite + 10% lime from alternative liner systems used in this study are not suitable for landfills. However, in order to obtain more precise results long-term analysis and monitoring studies must be carried out.