Emet borik asit ürününün üretim sürecinin iyileştirme analizi
The reforming analysis of production process of Emet boric acid
  1. Tez No: 213234
  2. Yazar: METİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA EVCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor Rezervleri, Borik Asit, Süreç İyileştirme, HTEA, Emet Bor İşletme Müdürlüğü
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bor, doğada tüm canlıların yaşantısını devam ettirmesi için vazgeçilmez elementlerden birisidir. Bunun yanında; bor dünyada en yaygın kullanım alanına sahip olan elementlerin başında gelmektedir. Dünya Bor rezervlerinin önemli bir miktarı ülkemizde bulunmaktadır. Kütahya ili Emet ilçesinde kurulu bulunan Emet Bor İşletme Müdürlüğü, Açık Ocaklarında Bor cevherini çıkarmakta, Konsantratör Tesislerinde cevheri zenginleştirmekte ve Borik Asit Fabrikasında cevheri kimyasal işleme tabi tutup nihai ürüne dönüştürmektedir.Emet Bor İşletme Müdürlüğünde üretilen Borik Asit ürününün tamamına yakını dünya piyasalarına sunulmaktadır. Küresel boyutta rekabet edebilmek ve bu aşamada karlı ve güçlü bir İşletmenin varlığı için üretkenlik, kalite, performans gibi rekabet avantajı sağlayan unsurların geliştirilmesi gerekmektedir.Bu unsurların geliştirilmesi için önemli katkıları olacağına inandığımız yöntemlerden Süreç İyileştirme ve bu bağlamda Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) yönteminin uygulaması çalışmamızda uygulanmıştır.Bu çalışmada, Ülkemizin doğal zenginliklerinden olan Bor madeninin dünyada en yaygın olarak bulunduğu Kütahya ili Emet ilçesinde kurulu bulunan Borik asit Fabrikasının üretim sürecinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada, Bor minerallerinin kimyasal bileşimleri ile boratlar hakkında bilgi verilmiş, Bor minerallerinin yaygın kullanım alanlarının yanı sıra teknolojik olarak gelecekte kullanılabilecek alanlar da verilmiştir. Bor madenlerimizin Türkiye ve Dünya rezervleri incelenerek, Emet Bor İşletme Müdürlüğü Tesisleri detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Hata Türü ve Etkileri Analizi Borik Asit ürününün üretim sürecine uygulanmış ve ortaya çıkan neticeler çalışmada sunulmuştur.2007, 79 Sayfa
Özet (Çeviri)
Boron is one of the indispensable elements for living things in nature to carry on their lives. Furthermore; boron head the list of the elements, that have common usage area in the world. Substantial amount of world?s boron reserves exist in our country. Emet Boron Works which is located in Emet country of Kütahya province, wind up boron ore from opencasts, enrichs the ore in concentrators and transforms the ore to final product after chemical operations in boric acid plant.Nearly all of the product of boric acid which is produced in Emet Boron Works, come out to the world market. It is required to enhance the factors such as productivity, quality and performance to provide competitive advantage in global market and for the presence of profitable and powerful company.We believe that process improvement, and in this context Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) method, could have important contribution to enhance these factors and we put the method in practice in this study.In this study, it is aimed to improve the production process of boric acid plant which is located in Emet country of Kütahya province, where the boron mine - one of our country?s natural resources ? commonly exits in the world.In the study, informations are given about the chemical composition of boron mine, the industrial areas that the boron minerals are commonly used and moreover the areas that they can be used in future are also mentioned. The reserves of boron mine both in Turkey and in the world are investigated in the study, additionally the establishments of Emet Boron Works are represented in a detailed way. Failure Modes and Effects Analysis Method is applied for the production process of boric acid and the following results are shown in the study.2007, 79 PagesKeywords : Boron Reserves, Boric Acid, Process Improvement, FMEA, Emet Boron Works