Granit bünyesinde sepiyolit katkısı kullanılarak teknik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of technical properties of granite tile body using sepiolite additive
- Tez No: 213233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: sepiyolit, granit karo, Sepiolite, Granite tile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma kapsamında; Eskişehir yöresi gri ve kahverengi sepiyolitin granit massesinde kullanılmasıyla elde edilen numunelerin teknik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Kaolen, Feldspat, Kuvars ve değişik killerden oluşturulan bir baz masseye %1, 3 ve 5 oranlarında gri ve kahverengi sepiyolit ilave edilmiştir. Hazırlanan masse numuneleri kuru presleme yöntemiyle, 160 bar basınç ile 10x20 cm2 ebatlarında tablet halinde şekillendirilip işletme koşullarında 1185°C 39 dk (Granit rejimde) pişirilmişlerdir. Numunelerin küçülme, mukavemet ve su emme gibi fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Baz reçeteye gri ve kahverengi sepiyolit ilavesi ile % pişme küçülme oranı artmıştır. Granit fırınlarında pişirilen numunelerin % su emme değerleri artan gri ve kahverengi sepiyolit ilavesi ile azalmıştır. Baz reçetenin su emme değeri % 0.49 iken % 5 kahverengi sepiyolit ilaveli reçetenin su emme değeri %0.04, %5 gri sepiyolit ilavesi ile reçetenin su emme değeri %0.0395'e düşmüştür. 7 faklı reçeteden oluşan 1185°C sıcaklıklarda pişen numunelerin mukavemet değerleri, baz reçeteye artan oranlarda gri ve kahverengi sepiyolit ilavesi ile arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effects on techinal properties of samples obtained by using Eskişehir region gray and Brown sepiolite in granite body were ınvestigated. Fort his aim gray and brown sepiolites were added proportion of 1%, 3% and 5% to the standar granite masse respectivly which consist of Kaolenite, Feldpar and Quartz. Samples were shaped on dimensions 10x20 cm2 by dry pressing under pressure of 160 bar and were fired at working conditions. (1185 °C 39 min.-granite tile regime) Firing shirinkage , strenght and water absorbtions properties samptes were determined. Firing shirinkage % ratio were increased by adding gray and Brown sepiolite in furnace were decreased by adding gray and brown sepiolite. The base receipts water absorption was 0,49%. The receipts water absorption was decreased to 0,04% by addition of 5% Brown sepiolite and the receipts water absorption was decreast to 0,0395% by addition of 5% gray sepiolite. Strenght values of samples that were consist of 7 different receipts and fired at the temperature of 1185°C , increased by adding gray and brown sepiolite to base receipt.