Aydınlatma tasarımında kullanılan bilgisayar programları üzerine bir inceleme
A study on the computer programmes used in lighting design
- Tez No: 213248
- Danışmanlar: PROF.DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma tasarımı, bilgisayar programları, CIE testleri, tez testleri, Lighting design, computer programmes, CIE tests, thesis tests
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalısmada, genel olarak aydınlatma tasarımında kullanılan bilgisayar programları ve özellikleri ele alınmıs, Uluslararası Aydınlatma Komisyonu'nun (CIE, Commission Internationale de L'Eclairage, 1913), bu alandaki çalısmalarından bahsedilmis, programlar ile çesitli testler yapılmıs, sonuçlar karsılastırılmıstır. Çalısma genel olarak, Aydınlatma Tasarımı, Aydınlatmaya Yönelik Bilgisayar Programları Uluslararası Aydınlatma Komisyonu'nun Testleri Aydınlatma Programları ile Yapılan Testler biçiminde dört ana bölümde toplanabilir. Aydınlatma tasarımı bölümünde, aydınlatma düzeni kurma asamaları ve aydınlatma tasarımı sunum teknikleri incelenmistir. Aydınlatmaya yönelik bilgisayar programları bölümünde, ısıgın modellenmesi ile ilgili yöntemler tanımlanmıs, çesitli örnekler verilmistir. DIALux 4.3, Relux 2007, Desktop Radiance Beta 2.0, Lightscape R3.2 programları ile ilgili özellikler, kullandıkları yöntemler ortaya konmustur. Uluslararası Aydınlatma Komisyonu'nun Testleri bölümünde, CIE'nin programların sınanmasına yönelik testleri ve test kosulları incelenmis, DIALux 2006, Lightscape R3.2, Relux 2004 programlarının CIE'nin önerdigi testlere göre sonuçları verilmistir. Aydınlatma Programları ile Yapılan Testler Bölümünde, DIALux 4.3, Relux 2007, Desktop Radiance Beta 2.0, Lightscape R3.2 programları ile yapay ısık, dogal ısık ve yüzey ve ısık kaynagı özelliklerine göre çesitli testler yapılmıstır. Belli test kosulları için, yapay ve dogal ısık testleri analitik hesaplamalar ile yapılmıs, analitik sonuçlar ile programlardan alınan sonuçlar degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, generally, the features of the computer programmes which are used in lighting design are taken into consideration, the studies of International Lighting Commttee (CIE, Commission Internationale de L?Eclairage, 1913), about that domain are mentioned, a group of tests with programmes are made and the results are compared. The study can be classified into 4 groups as, ? Lighting Design, ? Lighting Orientated Computer Programmes, ? CIE Tests ? The Test Made with Lighting Programmes. In the Lighting Design division, the stages of lighting installation and the methods of the ligting desing presentations are analyzed. In the Lighting Orientated Computer Programmes division, the methods about light simulation are described, examples are given. The features of DIALux 4.3, Relux 2007, Desktop Radiance Beta 2.0, Lightscape R3.2 and their methods are introduced. In the CIE Tests division, CIE test cases to asses the accuracy of lighting programmes are analyzed, the results of the tests which are proposed by CIE from DIALux 2006, Lightscape R3.2, Relux 2004 programmes are given. In the Test Made with Lighting Programmes division, a group of tests about artificial lighting, daylighting and features of surface and light source are made with DIALux 4.3, Relux 2007, Desktop Radiance Beta 2.0, Lightscape R3.2 programmes. For specific test conditions, artificial an daylight tests are made with analytical computations, analytical results and programmes? results are compared.