Bilgisayar teknolojilerinin mimaride aydınlatma tasarımına etkileri
The Effects of computer technologies on architectural lighting
  1. Tez No: 106330
  2. Yazar: TUĞBA AĞCABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA PAKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, yayınım ve ışın izleme, bilgisayar destekli tasanm, simulasyon, yazılım. vııı, Lighting, radiosity and raytracing, computer aided design, simulation, software. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Gelişen bilgisayar teknolojileri, mimaride tasarım sürecini yemden şekillendirip, sürece yeni girdiler sağlamakla kalmamış, ayrı birer uzmanlık dalı olarak gelişen, mimari tasarımın alt süreçlerine de yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Mimari projenin başından sonuna dek diğer bütün tasarım kriterlerim etkileyen ve yönlendiren ana kriterlerden biri olan aydınlatma tasannu da, mimari tasarım sürecinin bir alt sürecidir. Ancak mimariyi etkileyen gümşığının ya da yapay ışığın tasarım sürecinde sorgulanması, analiz edilmesi ve yapısal kararlara bu doğrultuda yön verilmesi, genel mimarlık pratiğinde ihmal edilen konulardandır. Bu tezin amacı; genel tasarım süreci içinde, temel tasarım kriteri olarak yeterince ele alınamayan aydınlatma tasarımı konusunun, günümüzün bilgisayar teknolojilerinin sağladığı araçlarla ne şekilde biçimlendiğini irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle mimaride aydınlatma konusu ele alınmış, nicelik ve nitelik olarak hangi kriterlerle değerlendirildiği ve bir aydınlatma probleminde bu kriterlerin geleneksel tasarım sürecinde nasıl sorgulandığı incelenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, bilgisayar destekli aydınlatma tasarım sistemleri, kullandıkları görselleştirme tekniklerinin algoritmik yapısı, sektördeki kullanım alanları ve aydınlatma parametrelerim değerlendiriş biçimleri açısından incelenmiştir. Bu yazılımların genel tasarım sürecine ve aydınlatma tasarımı sürecine etkileri, Türkiye örneği için yapılan alan çalışmasında tartışılmıştır. Yapılan alan çalışmasıyla, varsayımların sınanmasının yanında, yeni oluşumların varlığı da araştırılmıştır. Bu bağlamda, aydınlatma tasarımı süreciyle ilgili aksaklıkların, büyük oranda, mimarın ve aydınlatma tasarımcısının aldığı aydınlatma eğitiminin yetersizliğinden kaynaklandığı saptanmıştır. Mimarlık lisans eğitimi sürecinde verilen aydınlatma tasarımı eğitiminin eksiklikleri, doğal olarak mimarlık pratiğine yansımaktadır. Yapılan araştırmalarla varılan genel sonuç, bilgisayar destekli aydınlatma tasarım araçlarının, mimari uygulama alanlarına önemli faydalar sağladığıdır. Bilgisayar destekli aydınlatma tasarım araçları, sundukları özelleşmiş altyapı ve görsel gerçeklikle, ışığın davranışlarının nitelik ve nicelik olarak önceden sorgulatarak, genel tasarım sürecine, sürecin başından itibaren girdi sağlayabilmektedir. Ancak bu sistemlerin, mimarlık mesleğinde yaygın olarak kullanılabilmesi için, sistemlerin donamm ve zaman problemlerini aşması, daha pratik kullanım imkanları sağlaması gerektiği görülmüştür. Gelişim ivmesi çok yüksek olan bilişim teknolojilerinin, yakın gelecekte bu tür programlan hızla mimari tasarım sürecinde rutin olarak kullanılan programlara dönüştürebilecek iyileştirmeleri yapması kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Newly developing computer technologies not only reordered the architectural design process and provided new data entries, but also created new concepts for the subprocess of architectural design. From the beginning till the end of architectural project, the lighting design, which is one of the main design criterias, is also one of the subprocess of architectural design process. But analyzing and examining the daylight or the artificial light which affects architecture at the process of design and the constructural decisions that have to be given according to these are often neglected subjects of architectural practice. The aim of this thesis is; to consider new formations of the lightining design subject, which could not be handled properly as main design criteria in the architectural design process, with the tools developed by new computer technologies. In the direction of this aim, firstly the lighting design handled under the subject of architecture, then according to which criterias it is being considered for quantity and quality, by then how these criterias are being held throughout the classical design process, have been examined. According to these researches, computer aided lighting design systems have been examined under topics, the algorithmic formations of visualization technics that are being used, sectoral usage platforms and the way of holding the lighting parameters. The affects of these softwares to the main design process and the lighting design process have been discussed by the area research for Turkey example. With this area research, hypothesis of this thesis tested and also new ones constructed. The analyzed research datas determined that the mishandled lighting design processes generally caused of insufficient education of architects and lighting designers. The insufficient lighting design lectured under architectural education directly affects the architectural practice. The general result of these researches figures out that: computer aided lighting design tools have useful additions to architectural practicing platforms. Computer aided lighting design tools, could enter new datas from the beginning of it with the result of examination chance of quantity and quality behaviorings of light with specialized construction and hyper-realized visualization, to the main process before the practice. But it has been determined that in order to use these systems widely for architectural purposes, the systems requirement and speed problems must be solved and can be handled easily. It has to be mentioned that with the development acceleration of IT, these systems would be more accurate and could be used routinely for the architectural design process in the near future.