Raimondo D'Aronco: İstanbul' daki yapılarında cephe biçimlenişi ve detayları
Raimondo D'Aronco: Facade formations and details of his constructions in İstanbul
- Tez No: 213268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. LÜTFİ YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, II. Osmanlı Tarım ve Sanayi Ürünleri Ulusal Sergisi, D'Aronco, Art Nouveau, Westernization, II. Ottoman Agriculture and Industrial Products National Exhibition, D?Aronco, Art Nouveau
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Tez çalışmasının I. bölümü Giriş kısmından oluşmaktadır. Bu bölümde genel olarak tez çalışmasının seçiliş amacı, çalışma konuları ve çalışmada izlenen yöntem ve metodlar hakkında bilgi verilmiştir.II. bölümde, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Batılılaşma dönemi hakkında genel bilgiler verilmiş; batılılaşma dönemi mimarisi ve mimar sorunu üzerinde durulmuştur.III. bölümde, Raimondo D'Aronco'nun yaşamı ve İtalya'daki mimari etkinlikleri ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir. İstanbul'da gerçekleştirdiği tüm tasarımlar ele alınarak, günümüze ulaşan yapılarından cephe nitelikleri bakımından ele alınan tasarımlarla ilgili bir katalog çalışması yapılmıştır. Çalışmanın bu bölümünde araştırma konusu yapılarla ilgili gerekli ölçümler yapılarak fotoğraflar çekilmiştir. Bunlar ışığında rölöveler hazırlanarak katalog çalışmaları yapılmıştır.IV. bölümde, çalışmanın değerlendirme kısmı bulunup kataloglardaki örnekler yardımıyla cephe biçimlenişleri hazırlanan tablolar ve fotoğraflarla açıklanarak benzer ve farklı özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır.V. bölümde, yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde D'Aronco'nun İstanbul'da bulunduğu dönemde yaptığı tasarımlar ve mimari tasarım metodolijisi hakkında varılan sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The first part of the thesis is the introduction part. This part includes general information about the reason of choosing this subject, topics, process and methods.The second part includes general information about the westernization of Otoman Empire, Westernization period architecture and architecture problem.In the third part, information about the life of Raimondo D?Aronco and his architectural activities in Italy are given. By examining all his designs in Istanbul, a catalogue study of his designs? forehead characteristics that reached today is made. In this part of the study, necessary measurements are done and photos of the designs are taken. According to these photos and measurements, plans are prepared and catalog studies are done.Fourth part is the evaluation part of this study. With the help of the examples on the catalogues, forehead forms are axplained by tables and photos. Similar and different characteristics are determined.In the fifth part, as a result of examinations and evaluations, designs and architectural design methodology of D?Aronco while he was in Istanbul exposed.