SF6 gazlı transformatörler ile yağlı transformatörlerin karşılaştırılması
Comparison between SF6 gas insulated transformers and oil insulated transformers
  1. Tez No: 213270
  2. Yazar: ULAŞ EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz izoleli transformatörler, GIT, SF6, transformatör yağı, Gas insulated transformers, GIT, SF6, transformer oil
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı, enerji sistemlerinin en önemli ekipmanlarından biri olan transformatörlerin izolasyon maddesi olan transformatör yağı ve SF6 gazının incelenmesidir. Öncelikli bu izolasyon maddeleri hakında genel bilgiler verilmiş ve transformatör içerisindeki davranışları incelenmiştir.Transformatörler içerisindeki izolasyon maddesine göre adlandırılır. İç yapısal özellikleri aynı olan transformatörlerin, izolasyon maddesinin değişmesiyle beraber fiziksel şekilleri ve verimliliğin artırılması için nasıl teknik takviyelerin yapıldığı incelenmiştir. Yağlı transformatörlerin ve Gaz izoleli (SF6) transformatörlerin birbirlerine karşı güçlü ve zayıf yanları karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to analyze the isolation material; SF6 gas and transformer oil which are one of the most important equipments in energy systems. First of all general information about isolation material is given and the behavior of the isolation material in the transformer is studied.Transformers are named according to the isolation material they have. It is studied that when the isolation material is changed in the transformer which has same interior structure, how technical support should be made in order to increase the efficiency. Oil insulated transformers and SF6 gas insulated transformers are compared according to their weak and strong characteristics.