Zemin suyu özelliklerinin emme basıncı üzerindeki etkileri
The effects of soil water properties on suction
- Tez No: 213371
- Danışmanlar: PROF. DR. S. NİLAY KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam emme, Ozmotik emme, Matris emme, Saykrometre, Total suction, Osmotic suction, Matric suction, Psychrometer2008, 54 pages
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında, doygun olmayan zeminlerin en önemli parametrelerinden birisi olan toplam emme ve toplam emmenin bileşenleri olan matris emme ve ozmotik emme kavramları incelenmiştir. Zeminin boşluk sıvısının kimyasal değişikliklerinin zemin emmesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda Ankara yöresine ait zemin numunesi kullanılmıştır. Zemin numunesini üzerinde standart sınıflandırma deneyleri yapılarak, bazı indeks özellikleri belirlenmiştir. Belirli muhtevalarda saf su ve saf su ile aynı su muhtevalarını oluşturacak şekilde farklı molalitelerde farklı tuz çözeltileri ilave edilerek zemin numuneleri hazırlanmıştır. Sıcaklık ve nem kontrollü ortamda, zemin numunelerinin toplam emme değerleri saykrometre tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Saf su kullanılarak hazırlanan zemin numunelerine göre, tuz çözeltisi kullanılarak hazırlanan zemin numunelerindeki toplam emme değişimleri belirlenmiştir. Ayrıca tuz çözeltilerinin ozmotik emme değerleri teorik olarak hesaplamıştır.Elde edilen sonuçlara göre, tuz çözeltisi ilave edilerek hazırlanan zemin numunelerinin toplam emmesindeki artışın, tuz çözeltilerinin hesaplanan ozmotik emme değeriyle uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, total suction as one of the important parameters of unsaturated soils and also concepts of both matrix suction and osmotic suction as components of total suction are analysed. It particularly researches chemical changes of soil?s pore liquid and their effects on soil suction. In experimental studies, soil samples that belong to Ankara region are used. By performing standard classification tests on soil samples, some of the index characters are defined. Soil samples are prepared by adding pure water in particular contents, and pure water with similar water contents constituting different salt solutions in different molalities Total suction values of soil samples are defined by using the technique of psychrometer in the heat and humidity controlled environment. According to soil samples that prepared by pure water, total suction changes in soil samples that prepared by salt solutions are determined. Besides, osmotic suction values of salt solutions are calculated theoretically.In research findings, it is observed that the increase in total suction of soil samples that prepared by adding salt solution is well-adjusted with the calculated osmotic suction value of salt solutions.