Karadeniz bölgesi karayemiş (Prunus laurocerasus L.) seleksiyonu II. aşama
Cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) selection in the Black sea region of Turkey (second section)
- Tez No: 213440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, meyve, tip, özellik, pomoloji, fenoloji, Turkey, fruit, type, characteristic, phenology, pomology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırma 2005-2006 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çınarlık deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada Karadeniz Bölgesi doğal florasından selekte edilen ve 1999 yılında deneme alanına dikilen 17 karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tipinden üstün özelliklere sahip olanlar seçilmiştir. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede gövde kesit alanına verim (g/cm2), ağaç başına verim (kg/ağaç), meyve ağırlığı, meyve eti/çekirdek oranı, tat, suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği (SÇKM), burukluk, meyvenin görünüşü, meyvenin bir örnekliği, salkımdaki meyve sayısı ve erkencilik gibi kriterler kullanılmıştır.Yapılan değerlendirme sonucunda 61 K 04, 61 K 03, 28 K 02, 28 K 10 karayemiş tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir.Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 4 tipin, her iki deneme yılında (2005 ve 2006) elde edilen sonuçların ortalamalarına göre gövde kesit alanına verimleri 45-150 g/cm2; ağaç başına verimleri 4,20-15,20 kg; meyve ağırlıkları 3,48-4,81 g; meyve eti çekirdek oranları 5,23-7,78; suda çözünebilir toplam kuru madde içerikleri %14,00-16,95 arasında bulunmuştur.Denemede incelenen karayemiş tiplerinin fenolojik özellikleri ile ümitvar olarak belirlenen tiplerin diğer bazı özellikleri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the Çınarlık experiment area at the Black-Sea Agricultural Research Instıtute in the years 2005 and 2006. The aim of this study was to select the distinguished cherry laurel types from 17 cherry laurel types (Prunus laurocerasus L.) selected from natural flora of the Black-Sea region and planted in the experiment area in the year 1999. Weighted Ranging Method was used to evaluate the types.Phenological observations and pomological analyses on the types were done in the first year (2005) and second year (2006) of the study.Obtained data combining the 2005 and 2006 year results was evaluated by Weighted Scaling Method. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, yield per trunk diameter area (g/cm2), yield per tree (kg/tree), fruit weigh as well as fruit flesh/seed rate, fruit taste, total soluble solids, fruit size, acridity, outer appearance of the fruit, fruit uniformity, fruit number per cluster on the harvested fruit samples, early yielding.As a result of these evaluations, it was determined that 61 K 04, 61 K 03, 28 K 02, 28 K 10 types were distinguished than the others. Yields per trunk diameter area were 45-150 g/cm2, yield per tree was 4,20-15,20; fruit flesh/seed rates were 5,23-7,78 total soluble solids were 14,00-16,95 %, fruit weight was 3,48-4,81 g for the 4 selected types. In addition, phonological observations at the examined such types as flowering and harvest date and some fruit characteristics on the selected types were also determined.