Türkiye'deki mevcut koşulların bulanık analitik ağ süreciyle değerlendirilerek uygun tersane yeri seçimi
Chosing the best shipyard place by assessing Turkey existent conditions with using ANP
  1. Tez No: 213559
  2. Yazar: MERT CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AAS, Bulanık Mantık, Çok kriterli karar verme, ANP, Fuzzy ANP, Multicriteria Decision-Making
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde işletmelerin küresel pazarda rekabet edebilmeleri, karlılıklarını arttırabilmeleri ve etkin, verimli, üretkenliği yüksek bir üretim yapabilmeleri için öncelikle çok iyi bir planlama yapmaları gerekmektedir. İşletmelerin sınırlı kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaları kendi özelliklerini çok iyi bilmesi ve dış etkenleri de iyi analiz edebilmesiyle mümkün olacaktır. Türkiye'de gemi inşaa sanayi altın çağını yaşamaktadır ve bunun önümüzdeki 5 sene boyunca süreceği tahmin edilmektedir. Bugün mevcut tersanelerimiz dünyanın dört bir yanına gemi inşaa etmekte ve pazardaki arzı karşılama payını yükseltmeye çalışmaktadır. Böylesi önemli bir yatırımda alternatiflerin çok iyi analiz edilmesi gerektiği açıktır. Bu amaçla literatürde ve uygulamada kendini kanıtlamış bir yöntem olan AAS kullanılmasına karar verilmiştir. Analitik Ağ Süreci yani AAS yardımıyla bir çok etkenin birbirleri ile ilişkisi değerlendirilerek karar verme sağlanır. AAS, AHP(Analitik Hiyerarşi Proses)'nin geliştirilmiş bir üst yapısıdır ve AAS ile tüm faktörlerin varsa birbirleri üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulup değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada, AAS'ye ek olarak Bulanık Mantıktan (Fuzzy Logic) da yararlanılmıştır. Bulanık mantığın kullanılmasının sebebi daha gerçekçi sonuçları ortaya çıkarmasındaki başarıdır. Uygulamayı yaparken kullanılan Super Decisions adlı yazılımdan AAS içerisindeki çapraz ilişkileri kurmada faydalanılmıştır. İkili karşılaştırmalar için ise Microsoft EXCEL kullanılmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen bilgi uzmanlara sunulmuş ve sonucun doğru olduğu teyit edilmiştir bu da kullanılan yöntemin, kurulan ağın ve alınan verilerin doğruluğunu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Today, firms have to make very good planning for efficient, effective, productive production and redoubling profitability at competitive global market. It will be possible to use their limited sources at the best ways if firms analysis environment and their properties properly. Turkey is in golden age at ship building and it is expected that this will continue about 5 years. Nowadays our shipyards are building ships for all over the world and trying to increase the interest at the market. Such an important investment it?s clear that you have to analysis alternatives perfectly. At literature and practice the Analytic Network Process is proved itself so is decided to use. With ANP, lots of factors can be assessed to determine these factors? relationships. ANP is an improved version of AHP, and in ANP all factors can be assessed if there is a relationship between. In this study, Fuzzy Logic is used to help ANP. The reason for using Fuzzy Logic is its success at discovering more realistic results. At application, Super Decisions program is used to make crossover relations in web at ANP. For comparisons Microsoft EXCEL® is used. As a consequent of application results are discussed with experts and understood that they are correct. And this is support validity of results of used process, taken datas and network has been made.