Pamuk saplarının çeşitli kimyasallarla modifikasyonu ve bu modifikasyon ürünlerinin polietilen esaslı kompozitlerde kullanımı
Modification of cotton stalks with various chemicals and usage of these modified stalks in the polyethlene-based composites
  1. Tez No: 213599
  2. Yazar: ÜZEYİR ÇALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Industrial and Industrial Engineering, Forestry and Forest Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk sapı, maleik anhidrit, suksinik anhidrit, krotonik anhidrit, polietilen, modifikasyon, çekme mukavemeti, Cotton stalks, maleic anhydride, succunic anhydride, crotonic anhydride, polyethylene, modification, tesile strength
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Son yıllarda ülkemizde önemli potansiyele sahip yıllık bitkilerden olan pamuk sapı üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada pamuk saplarının çeşitli kimyasallarla (suksinik, krotonik, maleik anhidrit) modifikasyonu gerçekleştirilmiş olup % ağırlık artışına bakıldığında en iyi sonucu sırasıyla suksinik, maleik ve krotonik anhidritle sağlanıl dığı belirlenmiştir. Bu modifikasyon ürünlerinin FT-IR grafik analizlerine bakılmış ve bu modifikasyon ürünlerinin düşük yoğunluklu polietilenle belirli oranlarda karıştırılıp yeni kompozitler elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin % su alma değerlerine bakılmış en düşük su absorpsionunu sırasıyla krotonik, suksinik ve maleik anhidrit aldığı saptanmıştır. Ayrıca elde edilen bu ürünlerin ISO 9073 standartlarına göre çekme, kopma ve elastikiyet modül (MOE) değerlerine bakılmıştır. Krotonİk anhidritle modifiye edilmiş pamuk sapı ile polietilen'den elde edilen kompozitlerin en iyi mekanik özellikleri gösterdiği sonucu bulunmuştur. Doğal liflerin polimer matrıkslerde kullanımı geniş ölçüde sağlandığı takdirde ekonomik ve çevresel noktalardan birçok yarar sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Ih the last years, lots of studies have been done on cotton stalk which is one of the annual plants having ımportant potantial in our country. in this study, cotton stalks were modifled with various chemicals (Succinic, crotonic, maleic anhydride) and it was determined that in view of weightgain percent the best result was obtained with succinic, maleic and crotonic, respectıvely. FT-IR graphics of these modiflcation produced has been determined and these modifled products were mixed with low density polyethylene at the certain rates, and then new composites were produced. Percent water absorption values Df these obatined products were tested, and it was determined that the lowest percent water absorpstion values were obtained from crotonic, succinic and maleic anhydride modiflcation, respectively. Besides, according to ISO 9073 standards, the tensile strength, extension (strain) and modulus of elasticity (MOE) for tensile test the composites were determined. The results showest that the highest mechanical properties of the composites were found for the composites made from crotonic anhydride modifed cotton stalks and polyethylene, respectively. If the usage of natura! fibres with polymer matrixes has been provided on a large scale, a great deal of benefits will be obtained economically and environmentally.