Tıbbi alanlarda kullanılan nonwoven (dokusuz yüzey)tasarımları
Designations of medical non-wovens
  1. Tez No: 213600
  2. Yazar: EMİNE ESİN BAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ GEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Microbiology, Forestry and Forest Engineering, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Liquid Absorbency, Medical and Hygiene Textile, Nonwoven Structure
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada, kan, distile su, çesme suyu, serum ve idrar sıvılarının; pamuk linter hamuru ve uzun elyaf hamurundan olusturulan dokularda ve yün keçesinde yayılım hızı; dokuların farklı sürelerde sıvı emme yetenegi ölçülmüs ve bu sıvıların pamuktaki yayılım hızı ve pamugun sıvı emme yetenegi ile karsılastırılmıs; sterilizasyona uygunlugu incelenmistir. Uzun elyaf hamurundan elde edilen doku ile yünün sıvı yayılım hızının ve sıvı emme yeteneginin yüksek olması, pamuk linterinden elde edilen dokunun yayılım hızının ve sıvı emme yeteneginin pamuga yakın olması ve tüm materyallerin sterilizasyona uygunlugu sebebiyle; medikal ve hijyen alanda yara kapatıcı ve tedavi edici ürünlerde, kisisel bakım ürünlerinde, bebek bezlerinde ve koruyucu absorban ürünlerde kullanılabilir. Sonuçların istatistiksel degerlendirilmesinde SPSS 12.0 for Windows paket programı kullanılmıstır. Anahtar Kelime: Sıvı Emme Yetenegi, Tıbbi ve Hijyen Ürünler, Dokusuz Yüzeyler
Özet (Çeviri)
In this study, liquid spread rapidness of blood, absolute water, water, sera and urine in the nonwovens that carried out from cotton linters mixing, rice straw mixing and felt; liquid absorbencies of them in different periods were measured; the same process was applied cotton and the results were compared; sterilisation process was evaluted. Cotton, cotton linters mixing and felt can be used in manifacturing of medical and hygiene products such as plaster, bandage, personal care, baby diaper and protective absorbents because liquid spread rapidness and liquid absorbency of the rice straw mixing and felt are height, liquid spread rapidness and liquid absobency of the cotton and cotton linters mixing are close to each other and also all these materiels are convenient for sterilisation. SPSS 12.0 for Windows was used in appreciation of the test results.