Çeşitli çevresel kaynaklardan izole edilen enterokokların disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılıklarının tespiti
Determination of antimicrobial susceptibility of enterococci isolated from various environmental sources by disc diffusion method
- Tez No: 213638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HACI HALİL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Enterococcus faecium, çevre, disk difüzyon, antibiyotik direnci, Gots' Testi, Enterococcus faecium, environment, water, disc diffusion, antibiotic resistant, Gots? Test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇEŞİTLİ ÇEVRESEL KAYNAKLARDAN İZOLE EDİLEN ENTEROKOKLARIN DİSK DİFÜZYON YÖNTEMİ İLE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ TESPİTİErman ORYAŞINAdnan Menderes ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji BölümüDanışman: Yrd. Doç. Dr. H. Halil BIYIKEnterekoklar insan ve hayvanların normal bağırsak florasında doğal olarak bulunurlar. Dışkıda bol miktarda enterokok olduğundan çevreye yayılmaları da çok kolay olur. Su ve yiyeceklerden izole edildiklerinden indikator mikroorganizma olarak kullanılırlar. Enterokoklar zor şartlar altında yaşayabilmekte değişik çevre koşullarına uyum sağlayabilmekte farklı ısı, asidite, osmolarite, ve yüksek oranda NaCl ve H2O2 konsantrasyonlarına dayanabilmektedirler. Enterokoklar Beta laktam ve aminoglikozid grubu ilaçlara doğal direnç yanında, makrolidlere streptograminlere ve vankomisine direnç gelişmesi bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların mevcut tedavi olanaklarını kısıtlamıştır.Birçok antimikrobiyal ajana karşı doğal veya kazanılmış direnç göstermeleri nedeniyle son yıllarda hastane kaynaklı infeksiyon etkenleri arasında üst sıralara yükselmişlerdir.Bu çalışmanın amacı enfeksiyon kaynaklı enterokokların dirençleri dışında toprak, su, ve atıklar gibi çeşitli çevresel kaynaklardan izole edilecek enterokoklarda antibiyotik dirençlerinin tespitidir. Çalışmamızda çeşitli çevresel kaynaklardan izole edilen 50 adet enterokok suşundan 38 tanesi (% 76) Enterococcus faecium, 7 tanesi (%14) Enterococcus gallinarum, 2 tanesi (%4) Enterococcus faecalis, 2 tanesi (%4) Enterococcus durans, 1 tanesi (%2) Enterococcus avium olarak tespit edildi..Çalışmamızda izole edilen 50 enterokok suşunun 17'si (%34) eritromisine, 39' u (%78) klindamisine, 39'u (%78) pirlimisine, 11'i (%22) ampisiline, 15'i (%30) penisiline, 5'i (%10) doksisikline, 4'ü (%8) vankomisine, 10'u (%20) tetrasikline, 29'u (%58) rifampisine, 6'sı (%12) norfloksasine dirençli bulundu.İzolatlarımızın hiçbirinde teikoplanin, kloramfenikol ve gentamisin direnci saptanmadı.2007, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTARCTMSc ThesisDETERMINATION OF ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITY OF ENTEROCOCCI ISOLATED FROM VARIOUS ENVIRONMENTAL SOURCES BY DISC DIFFUSION METHODErman ORYAŞINAdnan Menderes UniversityGraduate School of Naturel and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Halil BIYIKEnterococci are present normally in the intestinal flora of human and the animals. Large amounts of Enterococci are found in stool which makes easy their spread in the nature and environment. Enterococci can survive and easily adapt themselves to extreme conditions. They resist temperature changes, and different acidity, osmolarity, NaCl, H2O2 conditions.The aim of the present study is to determine the antimicrobial resistance of the enterococci isolated from ground, water and waste.In addition to intrinsic resistance to beta lactams and aminoglycosides, acquisition of resistance to streptogramins, macrolides and vancomycin, limited the therapeutic options for he infections due to enterococci. Because of the fact that they have instrinsic and acquired resistance to many antimicrobial agents which is one of the most freuquent isolated microorganisms from hospital infection in recently.In our study, we have isolated 50 enterococci from various environmental sources and determined that 38 of this isolates is Enterococcus faecium (76%), 7 of it is Enterococcus gallinarum (14%), 2 of it is Enterococcus faecalis (4%), 2 of it is Enterococcus durans (4%), 1 of it is Enterococcus avium (2%). And also, it is found that 17 (34%) of 50 enterocci isolates, is resistable to erythromycin, 39 (78%) of it to clindamycin, 39 (78%) of it to pirlimycin, 11 (22%) of it to ampicillin, 15 (30%) of it to penicillin, 5 (10%) of it to doxycyclin, 4 (%8) of it to vancomycin, 10 (%20) of it to tetracyclin, 29 (%58) of it to rifampicin, and 6 (%12) of it to norfloksacin. There was no resistance to teicoplanin, chloromphenicol and gentamycin in our isolates.2007, 75 pages