RESS süreci ile eritromisin tanecikleri oluşumu
Erythromycin particle formation with RESS process
- Tez No: 213854
- Danışmanlar: PROF.DR. AYLA ÇALIMLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: RESS, eritromisin, mikronizasyon süreçleri, RESS, erythromycin, process of micronization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İlaç sanayinde birçok madde sulu ortamda ya çözünmez ya da çok az çözünürlüğe sahiptirler. Bu maddelerin çözünürlüklerinin düşük olması uygulanabilirliklerini sınırlanmaktadır. Çözünme hızı çözünürlüğe ve taneciklerin yüzey alanına bağlıdır. Yüzey alanının belirlenmesinde tanecik büyüklüğü önemli bir parametredir ve biyouygulanabilirliğin üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı sulu ortamda çözünmeyen ilaçların biyouygulanabilirlikleri tanecik büyüklüklerinin küçültülmesi yolu ile artırılabilir. Tanecik büyüklüğünün küçültülmesinde kırma, ezme, öğütme, sprey kurutma, dondurarak kurutma ve kristallendirme gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin çeşitli dezavantajlarından dolayı son yıllarda süperkritik akışkanların uygulamaları artmaktadır. Süperkritik süreçler, mikro ve nano boyutta taneciklerin dar boyut dağılımında elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Süperkritik akışkanın kullanımına göre süreçler: RESS (Rapid Expansion of Supercritical Solutions), GAS/SAS (Gas Anti-Solvent/Supercritical Anti Solvent), ASES (Aerosol Solvent Extraction System), SEDS (Solution Enhanced Dispersion by Supercritical Fluids) ve PGSS ( Particles from Gas-Saturated Solutions/ Suspensions) şeklinde adlandırılır. RESS sürecinde, elde edilmek istenen madde önce süperkritik çözücü içinde çözdürülür, sonra bir gaz dağıtıcıdan (orifis ya da kapiler) geçirilerek süperkritik akışkan ani olarak genleştirilir. Genleşme sırasında süperkritik akışkan yüksek aşırı doygunluk değerine ulaşır ve aniden yapısındaki maddeyi çözücü artığı içermeden bırakır. Bu süreçte elde edilen maddenin morfolojisi ve tanecik büyüklük dağılımı, öngenleşme ve genleşme koşullarına, işletme parametrelerine ve gaz dağıtıcının türüne bağlıdır. Bu tez kapsamında, eritromisinin RESS süreci ile mikronizasyonu incelenmiş, sürece işletme basıncı (200, 300, 400, 500 ve 600 bar) ve sıcaklığı (40, 50 ve 60°C), süperkritik akışkanın hızı (5, 7.5, 10 ml CO2/min), püskürtme uzaklığı (3, 5, 7.5 ve 10 cm), gaz dağıtıcının türünün (orifis ve kapiler) etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışma sonunda elde edilen örneklere HPLC, LC-MS, XRD, DSC ve SEM analizleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda eritromisin taneciklerinin büyüklüklerinin 13x8 ?m ? 45.2x20.8 ?m boyutundan ~2 ?m büyüklüğüne küçültülmesi sağlanmıştır. Yapılan biyoaktivite analizleri sonucunda da eritromisin taneciklerinin yapılarında bozunma olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the pharmaceutical industry many of substances are insoluble or slightly soluble in aqueous media. Their application is limited by this solubility. Dissolution rate is a function of the surface area of the particles and solubility. Particle size is a critical parameter in the determining of surface area , and thus has significant effect on bioavailability. Therefore the bioavailability of the insoluble drugs in water can be improved by reduction in their particle size. Conventional techniques have been used for reduction of particle size such as crushing, grinding, milling, spray drying, freeze-drying and recrystallization of the solute particles from solutions using liquid antisolvents. Particle formation and design of pharmaceutical substances is major a development of SCF applications. Supercritical processes enhance micro or nano particles with narrow size distribution. The methods of fine particles formation using supercritical fluids are: RESS (Rapid Expansion of Supercritical Solutions), GAS/SAS (Gas Anti-Solvent/ Supercritical Anti- Solvent), ASES (Aerosol Solvent Extraction System), SEDS (Solution Enhanced Dispersion by Supercritical Fluids) and PGSS (Particles from Gas-Saturated Solutions/ Suspensions) In the RESS process, the solute to be precipitated is first dissolved in the supercritical solvent, and then the supercritical solution is expanded through a fine diameter nozzle or capillary. The rapid expansion of supercritical mixture leads to the high supersaturation ratios (the ratio of the solute mole fraction at the extraction temperature and pressure to the equilibrium mole fraction value at the given temperature and pressure) and consequently the fine particles are precipitated with narrow broad particle size distributions (PSDs) and to provide a solvent-free product. The morphology and size distributions of the precipitated materials are related to preexpansion, expansion conditions, extraction parameters and nozzle design. In this work, erythromycin is micronized by the RESS and effects of the process parameters such as extraction temperature (40, 50 and 60°C) and pressure (200, 300, 400, 500 and 600 bar), pre-expansion temperature (80, 100 and 120°C), flow rate of supercritical solution (5, 7.5 and 10 ml CO2/min), distance of spraying (3, 5, 7.5 and 10 cm) and type of nozzle on the size and morphology (orifis and capillary) of the precipitated erythromycin were investigated. HPLC, LC-MS, XRD, DSC and SEM analysis were done for erythromycin samples. End of this PhD thesis, the particle size of erythromycin was decreased from 13x8 ?m ? 45.2x20.8 ?m to ~2 ?m. According to bioactivity analysis there is not any degradation on the erythromycin structure during RESS process.