Gölgeli dağları (Denizli) ile Geyik dağı (Antalya) arasında kalan alanın eğrelti florası üzerine taksonomik ve ekolojik araştırmalar
The taxonomic and ecological investigations on fern flora in the region of between Gölgeli mountain (Denizli) and Geyik mountain (Antalya)
- Tez No: 213875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ BENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Denizli, Eğrelti, Ekolojik, Flora, Muğla, Taksonomik, Antalya, Denizli, Ecological, Fern, Flora, Muğla, Taxonomic
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma 2002 yılında Muğla-Denizli ?Antalya illeri sınırları içinde kalan alanlardantoplanan eğrelti türleri üzerinde yapılan morfolojik ,korolojik ve ekolojik incelemelere dayanmaktadır.Çalışma bölgesinde 28 türün yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Bu türler;Cheilanthes acrostica (Balb.) Tod , Cheilanthes persica ( Bory ) Mett. ex Kuhn , Cheilanthesmarantae L. subsp. marantea , Cheilanthes vellea (Aiton ) F.V Mueller , Anogramma leptophylla( L. ) Link , Adiantum capillus veneris L. , Polypodium cambricum L. , Pteridium aquilinum L.Kuhn , Asplenium trichomanes L. subsp. trichomanes , Asplenium trichomanes L. subsp.inexpectans Lovis , Asplenium bourgaei Milde , Asplenium adiantum-nigrum L. , Aspleniumonopteris L.,Asplenium cuneifolium Viv. , Asplenium ruta-muraria L. subsp. ruta-muraria , Aspleniumleidum C. Presl subsp. haussknechtii (Godet & Reuter ) Brownsey, Asplenium aegeum LovisReichst &Greuter , Asplenium tadei Fraser ?Jenk & Schneller , Asplenium scolopendrium L.subsp. scolopendrium , Asplenium scolopendrium L. subsp. antri-jovis (Kümmerle) Brownsey &Jermy , Asplenium sagittatum (D.C) A.J Bange , Asplenium ceterach L. subsp. ceterach,Cystopteris fragilis L. , Cystopteris regia ( L.) Desv. ,Polystichum lonchitis ( L.) Roth ,Dryopteris pallida ( Bory ) Fomin subsp. pallida , Dryopteris pallida ( Bory ) Fomin subsp.libonatica (Rosenst. ) Nardi , Dryopteris submontana Fraser ? Jenkins & JermyÇalışmanın morfoloji bölümünde araştırma alanında yayılışı olan 28 eğrelti türünündeskripsiyonu ,herbaryum örnekleri ve sistematik literatüre dayanarak yapılmış ve türlerin araştırmaalanındaki yayılışlarına göre hazırlanan areal haritaları verilmiştir.Çalışmanın ekolojik bölümünde ise,araştırma alanından alınan toprak ve kaya örnekleri ileyerinde yapılan gözlemlere dayanılarak bu türlerin ekolojik özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca bubölüme ekolojik çalışmalarla ilgili çizelgelerde eklenmiştir.Çalışma sonucunda ayrıca Asplenium trichomanes L. subsp. inexpectans Lovis ileAsplenium scolopendrium L. subsp. antri-jovis (Kümmerle)'in C2 karesi için yeni kayıt olduğutespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on morphological,chorological and ecological investigations of fernmaterials ,collected from the province boundary of in Mugla ?Antalya-Denizli in 2002.It has been determined that 28 species spread in the investigated region.These species areCheilanthes acrostica (Balb.) Tod , Cheilanthes persica ( Bory ) Mett. ex Kuhn , Cheilanthesmarantae L. subsp. marantea , Cheilanthes vellea (Aiton ) F.V Mueller , Anogramma leptophylla( L. ) Link , Adiantum capillus veneris L. , Polypodium cambricum L. , Pteridium aquilinum L.Kuhn , Asplenium trichomanes L. subsp. trichomanes , Asplenium trichomanes L. subsp.inexpectans Lovis , Asplenium bourgaei Milde , Asplenium adiantum-nigrum L. , Aspleniumonopteris L.,Asplenium cuneifolium Viv. , Asplenium ruta-muraria L. subsp. ruta-muraria ,Asplenium leidum C. Presl subsp. haussknechtii (Godet & Reuter ) Brownsey, Asplenium aegeumLovis Reichst &Greuter , Asplenium tadei Fraser ?Jenk & Schneller , Asplenium scolopendrium L.subsp. scolopendrium , Asplenium scolopendrium L. subsp. antri-jovis (Kümmerle) Brownsey &Jermy , Asplenium sagittatum (D.C) A.J Bange , Asplenium ceterach L. subsp. ceterach,Cystopteris fragilis L. , Cystopteris regia ( L.) Desv. ,Polystichum lonchitis ( L.) Roth ,Dryopteris pallida ( Bory ) Fomin subsp. pallida , Dryopteris pallida ( Bory ) Fomin subsp.libonatica (Rosenst. ) Nardi , Dryopteris submontana Fraser ? Jenkins & JermyThe descriptions of these species based on the collected herbarium materials and the relevanttaxonomic literature ,have been given in the morphological part of the study.In the ecological part of the study ,the ecological features of these species were determined whichbased on the soil and the rock specimens, which are collected from investigated region and the observationshave been at their habitats.However,areal maps, prepared according to spreading of fern species in the investigatedregion and tables ,related to ecological studies are enclosed to this study.As a result of this study , Asplenium trichomanes L. subsp. inexpectans Lovis ileAsplenium scolopendrium L. subsp. antri-jovis (Kümmerle) new records for C 2 squares used inthe Flora of Turkey were determined.