Atık bitkisel yağ metil esteri kullanılan dizel motorunda aşırı doldurma uygulamasının motor performansına etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects usage to supercharging engine permormance waste frying oil methyl esters application diesel engine
  1. Tez No: 214051
  2. Yazar: CELAL BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Biodiesel, Alternative fuel, Supercharging, Waste frying oil methyl esters, Engine Performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Enerji ihtiyacı, dünyada sanayileşme ve artan nüfus nedeniyle günden güne artmaktadır. Dünya da enerji ihtiyacı genel olarak konvansiyonel kaynaklardan karşılanmaktadır. Petrol ise bu kaynaklar arasında önemli yer tutmaktadır. Doğal sonuç olarak tüm dünyada enerji açığı oluşmaktadır. Kanıtlanmış üretilebilir petrol ve doğal gaz rezervlerine insan ömrüne sığacak kadar ömür biçilmesi, insanlığın geleceği açısından düşündürücüdür.Restaurant ve evsel atık yağları, yağ asidi esterlerine dönüştürülmek suretiyle alternatif bir dizel yakıtı olarak dizel motorlarında kullanımı, hem insan sağlığı hem de çevresel açıdan önemli bir avantajdır Atık kızartma yağlarının, dizel motorlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kullanılabilmesi için motorine yakın değerlere sahip bir yakıta dönüştürülmesi gerekmektedir. Dönüştürülme işleminde en genel kullanılan metot transesterifikasyon reaksiyonudur.Bu çalışmada; Atık kızartma yağından transesterifikasyon metodu ile biyodizel üretimiş ve yakıt analizi yapılmıştır. Çalışmada, farklı oranlarda biyodizel/dizel karışımları, deney motorunda normal şartlarda ve aşırı doldurma yapılarak test edilmiş ve motor performans değerlerinde değişimler gözlenmiştir.Deneysel çalışmaların sonucunda superşarj uygulandığında, motor performansında olumlu değişimler tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Biyodizel, Alternatif yakıtlar, Aşırı doldurma, Atık yağ metil esteri, Motor Performansı
Özet (Çeviri)
Need for energy is increasing due to the developing industry and increasing population of the world. The worldwide energy requirements are usually provided from conventional sources. Petroleum consumption has an important place in these sources; it is worth pointing that feasible petroleum and natural reserves has a life approximately equal to life span of a man. In short .Converting waste frying oils from restaurants and households to fatty acid esters or use as an alternative diesel fuel has important advantages for human health and environmental standpoints. Using waste frying oils in diesel engines without any modification necessities the fuel properties must be similar with those of petroleum diesel fuel. This requires a chemical process to be meeting the diesel fuel?s properties. In converting process, the method commonly used is transesterificationIn this work; firstly biodiesel was produced from waste frying oil by transesterification method and was tested to determine it?s fuel proporties. Application was different to prepared waste frying oil methyl esters/diesel blends standard and supercharging were tested in a single cylinder,four stroke, direct injection diesel engine between 1200 and 2800 rpm at full load-different engine speeds.After the experimental studies, it was determined that changes in engine performance parameters were improved by supercharging