Ednayi Divançesi(İnceleme-metin)
Ednayi Divançesi(İnceleme- metin)
  1. Tez No: 214568
  2. Yazar: HASAN FAHRİ DURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİME CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Ednâyî Dîvânçesi, Bektaşîlik, Divan Poetry, Ednayi Divançesi, Bektashi order
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
On dokuzuncu asırda yaşayan Ednâyî mahlaslı şâirin bugüne kadar gün ışığına çıkarılmamış ?divânçesini? günümüz edebiyat literatürüne kazandırmak amacıyla hazırladığımız bu tez, çeviriyazı ve metin inceleme çalışmasıdır.Bektaşî bir şâir olan Ednâyî'nin hayatı hakkında ulaşılan bilgi sınırlı kaynaklar sebebiyle kapsamlı değildir. Şâir hakkında yapılan araştırmalarda geniş biyografik bilgiler olmadığı gibi, eserlerini tanıtan ve edebî kişiliğini yansıtan bilgilere rastlamak da mümkün değildir. Edebî kişiliği ile ilgili tüm bilgiler şiirlerinden yola çıkılarak verilmiştir.Ednâyî'yi daha iyi tanımak ve içinde bulunduğu yüzyılın siyasi ve kültürel durumunu ortaya koymak amacıyla o dönemin genel siyasi ve kültürel durumu incelenmiş; mensup olduğu Bektaşîliğin inanç değerleri ve tarihî gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir.Eserin transkribe edilmesinde çeşitli lügatlerden (Osmanlıca-Arapça-Farsça) faydalanılmıştır. Divançenin aslında, bazı kelimelerin üzerine mürekkep damladığı ya da bazı kelimeler silindiği için o kelimeler okunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis which we conducted in order to bring Divançe, which hasn?t been brought to the light so far and which was written by the poet having pen name Ednayi who had lived in the nineteenth century , into the contemporary Turkish Literature is a study of transcribed translation and text examination.The knowledge accumulation about Ednayi,who was a derwish of Bektashi Order, is not comprehensive due to limited sources.Not only there isn?t extensive biographic information in the studies about Ednayi, but also it?s not possible to see the information introducing his workings and literary personality. All the information about his literary personality has been given deducing from his poems.In order to know the poet better and to exhibit the social and culturel conditions of the age that he lived in, the general political and cultural situation of his era has been detected, information about believes and historical development of Bektashi order, which he connected to, has been given.While transcribing the text, various languages (Ottoman, Arabic, Persian) have been used. Some words couldn?t be read in the original text of Divançe, since ink had dropped on them or they were erased.